PREMIJER OPASNIH NAMJERA ‘Da može, Plenković bi odveo hrvatske vojnike u rat u Ukrajini’

Autor:

09.02.2024., Zagreb - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruznih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanovic uprilicio je svecani prijam za umirovljene brigadire i kapetane bojnog broda. Tom prigodom, Predsjednik Republike urucio je casnicke bodeze umirovljenim brigadirima i kapetanu bojnog broda. Zoran Milanovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila je definitivno kako je Andrej Plenković premijer opasnih namjera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini. Iz njegovih riječi jasno proizlazi kako „Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu“ samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike za takvu ludost, priopćeno je u utorak poslijepodne iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića.

“Nedostajala su četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika” pa “budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”, kazao je Plenković. Dakle, Plenković do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini. I posebno mu smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Da nema Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini”, ističe se u Milanovićevu priopćenju te dodaje kako, zbog sigurnosti i interesa Hrvatske i njezinih građana, Plenković mora dati jasne odgovore na neka pitanja.

“O čemu se točno razgovaralo u Parizu i što je Plenković tamo obećao u ime Hrvatske (kao što je lani obećao obuku ukrajinskih vojnika bez konzultacija s Predsjednikom Republike)? U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo već i sudjelovati u raspravama o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?”, zapitao se predsjednik.

“Stav predsjednika Republike Zorana Milanovića je čvrst i jasan: dok je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu. Jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti tisuće života. Predsjednik Republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće. Iako je Andrej Plenković zbog osobne promocije očito spreman sudjelovati u kreiranju alibija za neuspjehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, Predsjednik Republike jamči da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće sudjelovati”, zaključuje se u priopćenju predsjednika Milanovića.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Marijan

prije 2 mjeseca

PrH je rekao jednu neistinu a to je da Sabor ne bi podržao slanje mladih hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Zaboravlja da Plenkochenko ima 77 razbojnika u Saboru. Može zasluge pripisati SAMO SEBI NE SABORU... Hrvatska vojska treba štiti hrvatske granice a ne biti topovsko meso u Ukrajini ili na ruskim granicama. Za domovinskog rata od Ukrajine smo dobili samo pridruživanje sankcijama koje je u Europi predvodila Njemačka. Hrvatska nije ništa dužna Ukrajini. Rat su zakuhale SAD, glavni krivac su američke korporacije za proizvodnju municije i oružja.