Premijer Andrej Plenković poručio je u petak kako je i stav Slovenije i Mađarske spram ulaska Hrvatske u OECD protivan zajedničkom stajalištu koje postoji na razini EU te kako ga doživljava “krivim, pogrešnim i sigurno ne dobronamjernim”.

Premijer je u ‘aktualnom prijepodnevu’, odgovarajući Jošku Klisoviću (SDP) naveo da na razini EU postoji zajedničko stajalište iz 2007. koje vrlo jasno obvezuje države članice, pogotovo one koje su već članice OECD-a, da podupiru ambicije drugih članica EU, nečlanica OECD-a.

“Dakle, takav stav i Slovenije i Mađarske je protivan zajedničkom stajalištu EU. Ja ga doživljavam krivim, pogrešnim i sigurno ne dobronamjernim”, odgovorio je premijer Klisoviću koji je ocijenio da se mađarska blokada Hrvatske, može smatrati korakom suprotnim dobrosusjedskim odnosima. “Ako želimo biti grubi možemo reći da je to jedan neprijateljski korak jer ide izravno suprotno hrvatskim interesima”, rekao je bivši SDP-ov ministar vanjskih poslova, pitajući premijera smatra li obrazloženja mađarske strane koje je predsjednica prenijela utemeljenima i suvislima ili ne.

“Takav signal na način kako je to preneseno i u samoj izjavi i ovo što je predsjednica Republike komentirala za nas nije dobar. I mi ćemo u razgovorima s mađarskom stranom svakako htjeti da se takav stav promijeni. Hrvatska i Mađarska mogu imati otvorena pitanja, ali izrijekom dati do znanja protivljenje članstvu Hrvatske u OECD-u nije dobro i to smo jasno dali do znanja i našem novom veleposlaniku koji je upućen u Mađarsku ovih dana, da takvu poruku prenese”, istaknuo je Plenković.

Klisovića je zanimalo i je li potez Mađarske rezultat činjenice da su možda u predizbornoj kampanji 2015. HDZ-ovi dužnosnici obećali Mađarskoj da će se pitanje Hernadija i INA- MOL-a riješiti na neki njima prihvatljiv način, što bi s druge strane moglo negativno moglo utjecati na stratešku hrvatsku kompaniju, odnosno na neovisnost hrvatskog pravosuđa.

“Naš je principijelan stav da su sve aktivnosti hrvatskoga pravosuđa neovisne od onoga što radi izvršna vlast”, naglasio je Plenković.

“S druge strane, vrlo kompleksni odnosi koje danas imamo s Mađarskom, na ovaj su ili onaj način uvjetovani dinamikom rješavanja tog čvora kojeg možemo nazvati INA MOL, a on se sada, evo prelio kao ‘ring’ OECD-a, pa u ring Europskog suda za ljudska prava, pa u ring Europskog suda u Luxembourgu, pa ranije u Interpolu. Ja to vidim kao nastavak multilaterizacije pitanja INA-e od strane Mađarske u različitim forumima. I nije me iznenadilo, međutim nikako mi nije gesta koja se očekuje od dvije zemlje koje trebaju riješiti otvorena pitanja. I mi ćemo u dijalogu s Mađarskom nastojati prije svega otkloniti takav stav, a s druge strane rješavati pitanje INA-e MOL-a”, izjavio je premijer u Saboru.

Komentiraj