PLENKOVIĆ: “Slovenija ne može unedogled blokirati ulazak Hrvatske u Schengen”

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković danas je, nakon sastanka u Bruxellesu s najvišim dužnosnicima Europske unije, kazao da je Hrvatska dobila jasna jamstva oko ulaska u Schengen.

“Dobili smo vrlo jasna jamstva predsjednika Europske komisije (Jean Claudea Junckera) da će do kraja njegovog mandata, a to je listopad, Komisija uputiti Vijeću prijedlog da je Hrvatska ispunila kriterije za Schengen i da se nakon toga proces donošenja odluka prenosi na države članice”, kazao je Plenković istaknuvši da je to bila naša ambicija i cilj na kojem su puno radili”, rekao je Plenković, kako prenose Vijesti.hr.

Upitan o izjavi slovenskog premijera Marijana Šareca da mu je sumnjivo da je Hrvatska ispunila kriterije s obzirom da sa svim susjedima još ima otvorena granična pitanja, Plenković je kazao da tu izjavu nije do kraja pročitao.

“Mi smo imali već jednu epizodu koja je bila loša, ružna i antieuropska. Izazvala je probleme u bilateralnim odnosima između Hrvatske i Slovenije. Miješati bilateralna pitanja i pitanja međunarodnog prava s europskim temama mislim da nije dobro. Mi to ne radimo, a očekujem da ni Slovenija to ne radi”, kaže Plenković i podsjeća da je Slovenija ušla u Schengen bez da je imala riješenu granicu s Hrvatskom.

Poručio je i kako Slovenija ne može unedogled blokirati ulazak Hrvatske u Schengen.

Komentiraj