Plenković s predsjednikom Uprave Ine o budućnosti kompanije

HINA/ Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je održao prvi sastanak s novim predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom, poručivši da je Ina za Hrvatsku strateška kompanija, a riječi je bilo i o budućnosti kutinske Petrokemije.

Kako se navodi u priopćenju iz Vlade, uz predsjednika Vlade sastanku je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a Fasimon im je prezentirao financijski položaj, vanjsko okruženje, ključne izazove te poslovne planove Ine.

Plenković je naglasio da je Ina za Hrvatsku strateška nacionalna kompanija, a kako su održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja te moderni rafinerijski sustav prioriteti Vlade.

Pritom, Vlada očekuje da Ina postane još važniji akter gospodarskog rasta Hrvatske, koji će jamčiti energetsku sigurnost i osigurati visoku razinu zaposlenosti u ovom sektoru.

Bilo je riječi i o budućnosti kutinske Petrokemije, a premijer Plenković je kazao da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje suglasnost Europske komisije oko pitanja dokapitalizacije.

Dodao je da je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tijekom boravka u Hrvatskoj izrazila zadovoljstvo naporima Vlade oko dovršetka procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije na tržišnim principima, s ciljem održivosti poslovanja i nastavka proizvodnje.

Naime, Ina je u svibnju izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD).

Mađarski MOL u Ini drži 49,1 posto dionica, dok Republika Hrvatska ima 44,8 posto dionica.

Fasimon je od 1. srpnja postao predsjednik Uprave Ine, zamijenivši na tom mjestu Zoltana Aldotta.

Komentiraj