plenković

PLENKOVIĆ: “Pričekat ćemo rezultate, roditelji su ekstremno ljuti”

Premijer Andrej Plenković u Osijeku je dao izjavu o razvoju situacije vezano za pregovore Vlade i sindikata, piše N1.

Osvrnuo se na izjavu ministra financija Zdravka Marića – ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade, nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću – koja je izazvala brojne negativne reakcije.

“Jako puno ljudi koji govore o sustavu plaća jako malo zna i o kolektivnom pregovaranju, i o tome što čini plaću, i kako se dogovaraju vlada i socijalni partneri. To je moja opaska.

Ministar Marić kazao je da Vlada pregovara o temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih i sa sindikatima javnih službi. Sa sindikatima državnih službi postignut je okvirni dogovor 2+2+2 kroz iduću godinu, dodatno povećanje za 6,12 posto – što će dovesti do kumulativnog povećanja plaća državnih službenika za 18,3 posto u mandatu naše Vlade. Dio paketa je povećanjee božićnice, regresa, dara za djecu i otpremnine – paket koji su sindikati državnih službenika prihvatili.

Iste pregovore, u šest krugova razgovora, vodili smo s predstavnicima sindikata javnih sektora. Ono što se dogodilo jučer, javnost mora znati – od 11 predstavnika sidniakta javnog sektora, 7 onih koji nisu u sustavu obrazovanja, prihvatili su Vladinu ponudu. To je ono što bi išlo prema svima. Ministar Marić je kazao – ako 4 sindikata iz prosvjete i visokog obrazovanja ne prihvate ovu ponudu, onda, s obzirom na njihovu brojnost, u odnosu na ovih 7 sindikata, imaju više od 50 posto glasova. Onda nemamo mandat da potpišemo Temeljni kolektivni ugovor s ovim aranžmanom. To je sve što je on rekao.

Nije on rekao da se ono što se ispregovara, ako sindikati državnih službi potpišu, ne može primjenjivati na javne. Ali oni još nisu potpisali, Vlada je donijela odluku, oni su je parafirali. Zato interpretacije o skandaloznoj izjavi nisu dobre. One utječu na referendumsko izvještavanje.”

“Osobno sam ponudio predstavnicima sindikata, Sanji Šprem i Branimiru Mihalincu, bez gledanja papira i bez kalkulacije, povećanje od 2 posto odmah na plaću za rujan u listopadu, kao zalog dobre volje. Kazao sam da je to znak poštovanja. Sindikati su to lakonski odbili. Rekao sam – ovo vam dajem kao zalog naše odlučnosti da riješimo problem, i onda ćemo, kad dođemo u fazu proračuna, tražiti rješenje.

Nakon toga uslijedili su razgovorali kroz formalni proces mirenja. Ovo što su sindikati podigli kao pitanje, nešto je o čemu se ne pregovara. Znači, imamo štrajk o temi koja u svojopj supstanci nije predmet pregovora između Vlade i sindikata. Nije došlo do zastoja u pregovorima, nego su sindikati samoinicijativno kazali – mi imamo problem s koeficijentom, ajmo ga baš sad riješiti, baš s vama, baš s vašom Vladom.”

Komentiraj