Patrik Macek/PIXSELL

Plenković prenio Meronu da Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina

Premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Zagrebu s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Theodorom Meronom i prenio mu da Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina, priopćila je vlada.

Mehanizam je nasljednik Haškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih.

Američki sudac Meron bit će na čelu Mehanizma do 18. siječnja 2019., kada će ga zamijeniti malteški sudac Carmel Agius, posljednji predsjednik ICTY-a.

Plenković je istaknuo da Hrvatska nastavlja s istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1991. nadalje, stoji u priopćenju.

Dvojica dužnosnika istaknula su i kako je potrebna suradnja sa susjednim državama s ciljem procesuiranja svih ratnih zločina.

Plenković i Meron razgovarali su o inicijativi za osnivanje informacijskih centara koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva ICTY-a i Mehanizma u regiji, navodi se u priopćenju.

Komentiraj