Plenković održava online sastanak sa županima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji se zbog zaraze koronavirusom nalazi u izolaciji, u utorak održava sastanak sa županima, preko videoveze.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije, rekao je kako očekuje da će nove mjere polučiti uspjeh i rasteretiti zdravstveni sustav.

“Danas imamo 2900 novozaraženih, preminulo je 75 naših sugrađana”, izvijestio je Vili Beroš. Dodao je da je u Zagrebu 506 novozaraženih, a 417 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prenosi Dnevnik.hr.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je da brojke nisu dobre, pogotovo broj hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratorima. “Taj broj nam je na tjednoj razini u rastu. Zadnji tjedan smo imali 15 posto više nego tjedan ranije”, rekao je Capak, dodajući da imamo čitav niz mikro-žarišta iz kojih se bolest širi.

Zbog toga je jedino što su mogli napraviti je pokušati ograničiti broj kontakata. “S novim mjerama smo pokušali ograničiti broj kontakata vrlo značajno kroz mjere koje se odnose na okupljanja ljudi. Paralelno s donošenjem tih mjera radimo intenzivno na povećanju broja testiranja i što se tiče PCR-a, a uveli smo i mogućnost brzih antigenskih testiranja jer osim smanjenja kontakata strahovito je važno što prije otkriti pozitivne osobe”, rekao je Capak.

Iako je dobio pozitivan nalaz, Plenković zasad obavlja sve poslove iz svog doma. Nakon sastanka izjavu novinarima trebao bi dati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Komentiraj