Plenković: “Od idućeg tjedna dozvoljena svinjokolja”

Autor:

12.12.2023., Zagreb - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic odrzao je konferenciju za medije u Banskim dvorima na kojoj je govorio o smjeni ministra gospodarstva i odrzivog razvoja Davora Filipovica i njegova zamjenika Jurice Lovrincevica. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Od idućeg tjedna bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta, objavio je u petak premijer Andrej Plenković na X-u.

Objavio je kako je jutros u Briselu razgovarao s povjerenicom EU za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides o poduzetim mjerama u suzbijanju afričke svinjske kuge (ASK).

“Danas je Stalno odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuje regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce. Odluka stupa na snagu idući tjedan”, objavio je Plenković.

Čestitao je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i svinjogojcima “koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju ASK i očuvanju proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj”

“Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka proširena je i na Osječko-baranjsku županiju”, kaže se u objavi premijera na X-u.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.