Davor Puklavec/PIXSELL

PLENKOVIĆ: Očekujem potporu stranačkih tijela u sporazumu s Mostom

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak kako očekuje potporu stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća  postignutom sporazumu s Mostom te angažman i potporu o daljnjem formiranju sastava vlade istaknuvši kako je napravio sve što su se dogovorili na prošloj sjednici najviših stranačkih tijela.

“Očekujem potporu i angažman u daljnjim pripremama za formiranje sastava vlade. Napravili smo sve ono što smo se 12. rujna dogovorili na Nacionalnom vijeću – razgovori s Mostom, kao prvim potencijalnim, a sada konkretiziranim partnerom, te razgovori s nacionalnim manjinama plus dodatni potpisi”, kazao je Plenković ispred središnjice HDZ-a prije početka sjednice stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

Na novinarske spekulacije kako u stranci postoje i neki nezadovoljnici upitao je imaju li oni (nezadovoljnici) ime i prezime. “Ako nemaju, onda ništa”, kazao je.

Na novinarski upit koji saborski zastupnik mu je dao potpis potpore za mandatara, a bio bi 15. član saborskog kluba Mosta, odgovorio je kako to treba pitati čelnika Mosta Božu Petrova. Pojasnio je i da će u ponedjeljak dobiti potpise potpore svih Mostovaca jer svi njihovi zastupnici nisu u Zagrebu. Upitan hoće  li, kada budu sastavljali vladu, stranke imati pravo veta odgovorio je kako će to imati premijer.

“Kanim stati iza svakog budućeg ministra i  moj odabir će biti tko će biti na toj funkciji”, kazao je Plenković. Najavio je i da će se sastav buduće vlade i tko će biti ministar znati idući tjedan.

“Imamo puno kvalitetnih kandidata za sve dužnosti u vladi. S tom temom do sada se uopće nisam bavio svjesno i namjerno. Kao što sve radim postupno, metodološki, čisto i jasno, tako ću i taj posao raditi idući tjedan”, rekao je Plenković.

Brkić: HDZ zadovoljan tijekom pregovora i završetkom

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je na upit je li Most u pregovorima dobio previše, odgovorio kako se u životu ponekad moraju raditi kompromisi, ali i da je HDZ  zadovoljan cijelim tijekom pregovora i njihovim završetkom. “Nadamo se korektnom partnerstvu i efikasnoj, učinkovitoj i funkcionalnoj vladi. Nadamo se i da ćemo napokon početi raditi za dobro svih građana”,  poručio je.

Upitan kako komentira da je dan prije izjavio da postoji i alternativa koja bi bila bolja od pregovora s Mostom, odgovorio je kako u životu uvijek postoji alternativa i to je dobro. “Završili smo pregovore s našim strateškim partnerom i idemo raditi za dobrobit Hrvatske”, poručio je.

Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović kazao je kako je bila dobra odluka da izglasaju nepovjerenje vladi koja nije dobro funkcionirala i bila opterećena razno raznim odnosima. “I to je dobro”, rekao je. Vezano uz pregovore koji su vođeni s Mostom pojasnio je kako o tome ne zna ništa, već samo što pročita iz novina te će sada na Predsjedništvu čuti koji su uvjeti. “Ono što želim je da odnosi budu takvi da HDZ, najjaču stranku u zemlji, ne može nitko ucjenjivati”, poručio je.

Da na sjednici Predsjedništva želi čuti detalje sporazuma kazao je i njegov član Andrija Mikulić. Smatra i da je HDZ-ov pregovarački tim ispregovarao najoptimalnija rješenja koja će generirati stabilnost i sigurnost te partnerski odnos koji neće biti uvjetovan.

Komentiraj