Plenković: “Grlić Radman te novce nije ukrao, nema tu nikakvog prtljanja”

Autor:

14.9.2023., Zagreb - Sjednica Vlade Republike Hrvatske . Izjava premijera Andreja Plenkovica nakon sjednice.
 Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

“Mislim da smo probrali proizvode koji se kupuju i često konzumiraju, to je bio kriterij. Nastojali smo se koncentrirati na ono što je primjereno. Najave velikih lanaca da će sami smanjivati cijene pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Ove mjere bi trebale utjecati na smanjivanje stope inflacije”, izjavio je premijer Andrej Plenković u četvrtak nakon sjednice Vlade, obrazlažući odluku o zamrzavanju cijena 30 proizvoda u trgovinama.

Izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića prema kojoj prosječna mirovina nije rasla još od njegova mandata na čelu Vlade, Plenković je nazvao neistinitom.

Tvrdi i da trgovci nisu dobili ništa zauzvrat.

“Normalno da su pristali. Pogledajte kako druge vlade razgovaraju s gospodarskim subjektima, svi vode taj dijalog, to nije ništa neobično”, kazao je premijer, kako navodi N1.

Na pitanje dokad bi snižavanje cijena moglo potrajati, Plenković je odgovorio da ništa nije vječno.

Osvrnuo se i na slučaj ministra Gordana Grlića Radmana te ustvrdio kako mediji ne bi trebali “generalizirati”.

“Stvar je jasna, napravio je pogrešku, povrijedio je zakon o sprečavanju sukoba interesa. Ono gdje je pogriješio je je da je trebao svake godine ažurirati svoju karticu i prijaviti dobit od te kompanije. Siguran sam da on nikada ni na koji način nije utjecao na bilo koje tijelo državne uprave koje ima neku vrstu veze s tom tvrtkom i da nije utjecao ni na što što je ta tvrtka eventualno dobila od države. To znam jer se zadnjih sedam godina stalno bavimo temama vezanim za sprječavanje sukoba interesa. Napravio je veliki propust jer nije te novce evidentirao u kartici i za to će platiti kaznu. Međutim, on te novce nije ukrao, nema tu nikakvog prtljanja, on će za to platiti kaznu”, rekao je premijer te dodao da on nema ni vremena ni ljudi da bi se bavio time je li netko ažurirao svoju imovinsku karticu.

Na pitanja o izjavama Kolinde Grabar-Kitarović prema kojima je izgubila izbore zbog ruskog hibridnog utjecaja, Plenković je odgovorio: “Nemojte mi te ultimativne istine u Hrvatskoj. Pitat ćemo SOA-u. Pitajte nju kad dođe. Što hoćete od mene, da vam ja kažem da postoji hibridno djelovanje?”

Novi paket mjera: Zamrzava se cijena 30 proizvoda, umirovljenicima dodatak, “veliki” ostaju bez subvencija energije

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.