HINA/ Daniel KASAP

PLENKOVIĆ: “Nismo najgora ekonomija u EU”

Premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove Tv, gdje se osvrnuo na aktualna događanja.

“Nemojmo se loviti za nijanse izvješća ili optiku kako se percipira. Hrvatska je u 2017. u okolnostima bila uspješna, podigli smo plaće ljudima, napravili velike iskorake u fiskalnoj disciplini i riješili neke obaveze koje su dugi niz godina bile pred nama”, izjavio je Plenković komentirajući izvješće Europske komisije.

“Puno je toga što je dobro u tom izvješću. Najbitnije je da je 2017. za nas bila jedna godina u kojoj smo u vrlo kompleksnim okolnostima napravili zdrave temelje za strukturne reforme u 2018.”, rekao je Plenković i odbacio tvrdnju o “najgoroj ekonomiji u EU”. Plenković je podsjetio je na izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka u 2017.

“Imali smo jednu laganu godinu u kojoj nije bilo nikakvih izazova, nismo spriječili kolaps ekonomije…”, izjavio je reagirajući na kritike voditelja.

Plenković je potvrdio da je danas tri sata, sa svim resorima, imao analizu i ustvrdio da je broj mjera u tijeku puno veći nego što se govori. Naglasio je da je Vlada ostvarila ubrzano smanjenje javnog duga, proračunski suficit, porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, zdrave temelje za provođenje strukturnih reformi, najbolju turističku sezonu, gospodarski rast, kao i da su nam izgledi kreditnog rejtinga pozitivni i dignuti su.

Na upit voditelja da navede jednu strukturnu reformu koju je Vlada provela, istaknuo je poreznu reformu. Plenković je poručio i da očekuje da će ove godine riješiti pitanje plaća u državnom sektoru i mirovinske reforme, a osvrnuo se i na izjave HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić.

“Imala je šansu biti članica Vlade, ona se na tome zahvalila. Mogla je biti ministrica, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, pa nije. Mogao sam i ja danas biti u Bruxellesu”, rekao je.

Za kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović rekao je da nije posebno osjetljiv te da to nisu bili neki veliki udarci, a na pitanje hoće li joj uskratiti podršku za drugi mandat, Plenković kaže: “Rekao sam joj nekoliko puta da prije svega kaže otvoreno želi li se kandidirati ili ne. Ja do sada taj decidirani odgovor nisam čuo”.

Komentirajući najavljenu ratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković je naglasio da su hrvatski stručnjaci sudjelovali u inicijalnoj fazi izrade te konvencije za vrijeme HDZ-ove Vlade na kraju prošlog desetljeća te da SDP-ova Vlada nije imala hrabrosti ili političke volje da je ratificiraju.

“U Hrastu su se ušušurali i više nego što su trebali. To je njihovo političko pravo, nije me iznenadila njihova reakcija”, rekao je Plenković, dodajući da treba postići konsenzus. Nije siguran hoće li Davor Ivo Stier podržati konvenciju.

“On tu ima dosta tvrde stavove, malo je uvjereniji u ideološki karakter te konvencije. Tu konvenciju ratificirala je jedna Njemačka, Italija, Francuska, BiH, Srbija. Niz članica Vijeća Europe su tu konvenciju ratificirale. Je li se nešto krupno promijenilo u svakodnevnom životu, u obrazovanju u tim zemljama? Nije”, zaključio je Plenković.

Komentiraj