Hrvatska
Decoration icon

HNS

PLENKOVIĆ: “Nije mi jasno čemu štrajk, razgovarat ću s HNS-om”

Autor:

09.10.2019., Trg zrtava fasizma, Zagreb - Zajednicka sjednica Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZ-a. Milijan Brkic, Andrej Plenkovic. 
Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

U srijedu je održan redovni sastanak čelništva HDZ-a. Predsjednik stranke Andrej Plenković nakon sastanka je komentirao najavljeni štrajk učitelja i nedolazak HNS-a na koalicijski sastanak.

“Oni imaju svoj sastanak danas u 18 sati nakon toga ćemo razgovarati. Prvo ja moram priznati da mi nije jasno čemu štrajk, štrajk u mjesecu u kojem su učitelji i profesori dobili dva posto veću plaću nego mjesec prije. Proračun ministarstva obrazovanja je u mandatu ove Vlade porastao tri milijarde kuna, to je dosta veliki novac. Ako vam je prioritet obrazovna reforma onda je pratite i financijskim sredstvima i to je ova Vlada učinila”, rekao je novinarima Plenković.

Dodao je kako su s te strane napravili puno. Ponovio je da su povećali plaću za više od 11 posto u mandatu ove Vlade kroz Kolektivni ugovor, a kroz granski su primjerice za zaposlene u zdravstvu ispregovarali 395 milijuna kuna jer je istekao taj ugovor.

Plenković je rekao da su čelnici sindikata školstva Sanja Šprem i Branko Mihalinec htjeli da Vlada jednostranom odlukom promjeni uredbu o koeficijentima plaća i dodao da to nije dokument o kojem se pregovara nego ga Vlada donosi.

“Mi smo im ponudili za ovu godinu povećanje od dva posto, da su prihvatili tada sada bi bilo još dva posto. Nisu prihvatili da njihovi članovi dobiju uz dva posto još dva posto. Danas je bio proces mirenja i u okviru mirenja ministar Josip Aladrović ponudio je još dva posto za iduću godinu. Moja poruka je bila: ja vam nudim dva posto, a kada vidimo što je realno, s obzirom na brojne pritiske na proračun za 2020. mi ćemo vama doći s onim što tada bude realno”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Naglasio je kako su o tim temama razgovarali četiri sata i gledali kako da pokušaju izaći u susret koliko mogu. “Zato mi djeluje začuđujuće da se u kontekstu razgovora ide sutra u štrajk koji je legitiman način izražavanja volje, ali da li je svrhovit kada Vlada pokazuje dobru volju u to nisam siguran”, rekao je i zapitao se zašto sindikati nisu uzeli dva odmah kada im se nudi kada su bili spremni i za fazne stvari kroz iduću godinu.

Kada je u pitanju HNS kaže kako u toj stranci jako dobro znaju realnosti proračuna i jako dobro znaju što je temeljni kolektivni ugovor, granski kolektivni ugovor. Upitan je li tajnica spremna za sutrašnju sjednicu Vlade kaže da ne zna i da mu ne djeluje da su u toj fazi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.