Plenković: “Milanović vrijeđa, huška na zastupnike manjina, a nastoji ušutkati i suce”

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da predsjednik Republike Zoran Milanović “huška na pojedine zastupnike manjina, vrijeđa druge političke aktere, a nastoji ušutkati i struku, konkretno zamjenika predsjednika Vrhovnog suda”.

Milanović odgovorio Mrčeli: “Svi suci u RH moraju imati plave oči i plavu kosu”

“Osim što huška na pojedine zastupnike manjina, vrijeđa druge političke aktere, on nastoji ušutkati struku, konkretno zamjenika predsjednika Vrhovnog suda. On je rekao stručni stav što kao sudac smatra kako birati predsjednika Vrhovnog suda. Ne vidim da je uloga predsjednika da ušutkava struku. Ovo je trenutak kad bi struka trebala biti glasnija, pogotovo oko kršenja zakona kojeg krši Milanović. Mislim na onu prvu proceduru kad kandidatkinja nije sudjelovala u javnom pozivu, o tome se treba očitovati”, prenio je N1 izjavu premijera Plenkovića u Čakovcu, gdje je bio na predstavljanju izbornih kandidata HDZ-a.

Optužio je predsjednika i da “pomaže SDP-u u kampanji”. “Milanović vjerojatno dobija poziv i odaziva se. Ide tamo gdje nastoji pomoći SDP-u da kako tako zadrži koji grad”, kazao je Plenković.

Pozvao je građane na cijepljenje, i govorio o nastavku potpora za plaće radnicima. “Što se tiče potpora za lipanj, vidjet ćemo kakve će biti epidemiološke prilike. Važno je intenzivirati proces cijepljenja. Ako se cijepimo, i ukupna normalizacija i u pogledu mjera će se promijeniti. Nitko nije oduševljen restriktivnim mjerama”.

Komentirao je činjenicu da su se neki ministri kandidirali na lokalnim izborima, ustvrdivši da je HDZ “skroman u smislu kandidatura”, jer su “teoretski svi mogli biti na listama, jer zakon to dopušta”. “Nitko nije postao ministar slučajno, svi su članovi stranke i normalno je da podupiru kandidate u lokalnim sredinama. Kandidate imamo samo u tri situacije – jedan je u Međimurju ministar Darko Horvat, drugi u PGŽ-u ministar Oleg Butković i treća je ministrica Marija Vučković na listi za Gradsko vijeće Ploče. Nema tu ništa čudno”, kaže Plenković.

O sastanku ministra Zdravka Marića s poduzetnikom Milenkom Bašićem, za čiji su kredit kod HBOR-a lobirale Josipa Rimac i Gabrijela Žalac, rekao je: “O toj temi ne znam ništa. Ministar Marić je detaljno o tome odgovarao. Poštovana je sva procedura za taj kredit HBOR-a. U čemu je problem ako su se sastali? On je ministar, ako postoji investitor koji se želi naći s njim, ne vidim što je tu protuzakonito. Ne izgleda dobro ovo oko Rimac i Žalac, rekao sam da mi se takve stvari trebaju signalizirati. Ako netko ima pritisak, neoubičajenije nego inače, to mi treba reći.”

 

Komentiraj