Patrik Macek/PIXSELL

Plenković kaže da blokadu poglavlja Srbiji ne treba dramatizirati

Nema ničeg dramatičnog u tome što Hrvatska nije dala Srbiji zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i u interesu je obje zemlje da Beograd pristupi tom pitanju na konstruktivan način, ocijenio je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković  na početku sjednice vlade.

“Nema ničeg dramatičnog, riječ je o procesu koji traje, o načinu komunikacije i pregovora koji je etabliran i u kojemu ja ne vidim ništa sporno, dapače, očekujem da se vrlo brzo smire izjave. Hrvatska je odgovorna članica Unije koja želi stabilnost i napredak svojih susjeda. Prema tome, očekujem i od Srbije da pristupi ovom pitanju na konstruktivan način koji je u interesu obje zemlje”, rekao je Plenković.

Naglasio je da to to govori “i radi javnosti u Srbiji i vlade u Srbiji i hrvatske javnosti”, da se ne dramatiziraju izjave koje su se jučer mogle čuti.

Premijer je podsjetio da je Hrvatska dala privolu za otvaranje dva pregovaračka poglavlja između EU-a i Srbije u okviru međuvladine konferencije koja je održana u utorak – na poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabave i na poglavlje 25 koje se odnosi na znanost i istraživanje, ali da je zadržala rezervu o poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

“Želim poslati poruku da Hrvatska ima određena očekivanja koje Srbija i njezina vlast trebaju ispuniti kada je riječ o pravima hrvatske nacionalne manjine, osobito u pogledu obrazovanja, i to u kontekstu i osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika. …Mi smatramo da uz jedan prilično jednostavan i konkretan angažman Srbija može poslati odgovarajući signal i tada će se ispuniti pretpostavke i za otvaranje tog poglavlja”, istaknuo je Plenković.

“Vodili smo dijalog i s predstavnicima Hrvata u Srbiji, razumijemo te probleme. Postoje određene obveze koje su na stolu već dugi niz godina i očekujem da će se to riješiti”, zaključio je.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u utorak kako neće dopustiti da Srbiju bilo tko “ponižava i gazi”, osobito ne Hrvatska koju je nazvao “falsifikatom europskih vrijednosti”, nakon što je Zagreb blokirao otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije s EU-om.

Uz Hrvatsku, rezerve u vezi s tim pitanjem imala je i Bugarska. Zamjenica bugarskog premijera zadužena za europske poslove i ministrica obrazovanja Meglena Kuneva potvrdila je da njezina vlada nije dobila tražena objašnjenja i da zbog toga nije mogla podići svoje rezerve.

Komentiraj