Plenković: Imamo dovoljno potpisa; prioritet stvoriti stabilnu Vladu s Mostom

PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak da imaju dovoljno potpisa potpore njemu za mandatara istaknuvši kako mu je prioritet stvoriti stabilnu Vladu u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina, a svi ostali su dobrodošli.

“Imati ćemo više nego dovoljan broj potpisa, to je sasvim izvjesno. No, moj je prioritet i stav Nacionalnog vijeća HDZ-a je bio da stvaramo Vladu u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina. Svi ostali su dobrodošli,” kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan koliko ima potpisa potpore saborskih zastupnika za mandatara.

Smatra kako su potpisi niza saborskih zastupnika i stranaka signal njihova dobrog osjećaja da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebna stabilna parlamentarna većina i Vlada. “Cijenim sve one koji su u tom smislu spremni dati potporu uoči odlaska na konzultacije kod predsjednice Republike”, poručio je.

Na ponovni upit koliko imaju potpisa, kratko je odgovorio: “Dovoljno, imamo ih i više nego što treba”.

Plenković nije konkretno odgovorio na pitanje jesu li Mostu ponudili rotirajuće mjesto predsjednika Sabora. Rekao je kako će prvo Mostu prepustiti da prijedlog koji je  bio na stolu prvo razmotre u okviru njihova Nacionalnog vijeća. Najavio je i da će u petak Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće izvijestiti o pregovorima i nakon toga dogovoriti paket.

“Mislim da je paket racionalan, razuman i odražava partnerske odnose koji su ključ funkcioniranja Vlade”, naglasio je. Ponovno upitan je li se u tom paketu nalazi i ideja o rotirajućem mjestu predsjednika Sabora, rekao je kako rade na “kreativnom europskom riješenju”.

Upitan je li HDZ spreman, i po cijenu prekida pregovora s Mostom, ne odustati od mjesta čelnika Sabora, odgovorio je da uopće nema takve napetosti.  Drži kako u pregovorima s Mostom uopće nisu u situaciji koja bi bila neka tenzija i koja bi dovela do nečega što ne bi bio dogovor.

Brkić: Naš prvi strateški partner je Most, ali postoji i alternativa

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, upitan misli li da bi bilo bolje s Mostom nezavisnih lista ili bez, odgovorio je kako je matematika tu jasna jer se točno zna koliko je glasova saborskih zastupnika potrebno da bi se imala većina. “Naš prvi strateški partner je Most, ali to ne znači da ne postoji i alternativa”, kazao je Brkić.

Komentiraj