Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da su generalno zadovoljni visinom iznosa dobivenih donacija stranci od 2,6 milijuna kuna te očekuje da će sve troškove kampanje pokriti kako su predvidjeli.

“Sve što smo objavili na internetskim stranicama su precizni podaci koji su predani Državnom izbornom povjerenstvu. Kampanja i dalje traje i donacije i dalje pristižu. Generalno smo zadovoljni i očekujemo da ćemo pokriti sve troškove kampanje kako smo predvidjeli”, kazao je Plenković novinarima u središnjici stranke upitan je li zadovoljan visinom  dobivenih donacija.

Predsjednik HDZ-a ujutro se sastao s predstavnicima Inicijative za povrat otete imovine zemljišnih zajednica od strane komunističkog režima 1947. godine.

Vezano uz upit što misli o jamstvima koja Most traži od HDZ-a i SDP-a za potporu novoj Vladi, ponovio je da mu je fokus pobijediti na izborima, a sve što se tiče poslijeizborne suradnje o tome će razgovarati nakon nedjelje.

Nakon sastanka s predstavnicima Inicijative za povrat otete imovine zemljišnih zajednica, Plenković je izjavio kako će HDZ, kada bude u poziciji preuzeti odgovornost, po tom problemu provesti stručnu javnu raspravu kako bi se pronašlo najbolje rješenje za pitanje staro skoro 70 godina.

Zahvalivši HDZ-u i Plenkoviću što su podržali njihovu inicijativu, predsjednik Upravnog odbora Dragutin Bašić podsjetio je kako svoj problem pokušavaju riješiti već više od 20 godina. Upozorio je i da postoji velik broj ovlaštenika imovine zemljišnih zajednica, koji bi imovinu pokušali vratiti zakonskim regulativama.

Odvjetnik Vladimir Gredelj rekao je da je Plenković kazao kako će ‘oživotvorit’ mjere  koje su koncipirane u Rezoluciji Vijeća Europe iz 1996. u kojoj je jedna od mjera vraćanje imovine, uključujući i Crkvenu i imovinu zemljišnih zajednica.

Naglasio je kako je rješavanje tog pitanja vrlo važno kako bi Hrvatska bila uljuđena, moderna, demokratska i europska država. “Zadržavanje onoga što su komunisti oteli nije na tragu takvog nastojanja”, poručio je.

Komentiraj