Plenković do ponedjeljka navečer nije imao povišenu temperaturu

Izvor iz vrha Vlade za Nacional je kazao da premijer nije imao nijedan drugi simptom koji se povezuje s novim koronavirusom

Premijer Andrej Plenković do ponedjeljka navečer nije razvio nikakve simptome covida-19 nakon što je test u ponedjeljak pokazao da je pozitivan na koronavirus. Izvor iz samog vrha vlade za Nacional je kazao da premijer do ponedjeljka navečer nije imao povišenu tjelesnu temperaturu niti ijedan drugi simptom koji se povezuje s novim koronavirusom. Isti izvor za Nacional je otkrio da je, za razliku od njega, supruga Ana Maslać Plenković koja je također pozitivna na koronavirus tijekom proteklih dana imala povišenu tjelesnu temperaturu, koja nije prelazila 38 stupnjeva, te je imala glavobolju. Po procjenama liječnika ne očekuje se da bi premijerova supruga trebala razviti nove simptome niti se očekuje pogoršanje njezina zdravstvenog stanja.

Iz Vlade su u ponedjeljak predvečer izvijestili da je Andrej Plenković pozitivan na koronavirus nakon što je slijedom preporuka epidemiologa u ponedjeljak obavio ponovno testiranje na prisutnost koronavirusa te mu je nalaz ispao pozitivan. Predsjedniku Vlade ranije je određena epidemiološka mjera samoizolacije te mu se sada određuje mjera izolacije u trajanju od 10 dana. Kao što je poznato, premijer je već nekoliko dana u samoizolaciji nakon što je i njegova supruga prošloga tjedna dobila pozitivan nalaz na koronavirus. Sjednicu Vlade u ponedjeljak je vodio iz svoga doma. Premijer nije prvi član Vlade koji se zarazio koronavirusom. Prije njega su covid-19 preboljeli ministri Ivan Malenica, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak, Oleg Butković te Vili Beroš, kojemu je ponedjeljak bio prvi dan na poslu nakon propisane izolacije.

Plenković se ljetos tijekom boravka na teniskom turniru u Zadru susreo s Novakom Đokovićem, kojem je kasnije potvrđeno da je pozitivan na koronavirus. U međuvremenu su se pojavile i fotografije susreta Đokovića i Plenkovića u Zadru na kojima se vidi da je premijer dodirnuo zaraženog najboljeg tenisača svijeta. Tada nije otišao u samoizolaciju. Plenković se testirao i u srpnju nakon sastanka s tadašnjom ministricom Blaženkom Divjak kojoj je nakon tog sastanka bila određena mjera samoizolacije, a onda i u listopadu kada je korona potvrđena ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac.

Predsjednik hrvatske vlade nije ni prvi državni čelnik koji ima koronu. Među istaknutijim svjetskim liderima zarazili su se britanski premijer Boris Johnson, američki predsjednik Donald Trump, bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, armenski premijer Nikol Pašinjan te princ Albert II. od Monaka.

Komentiraj