AFERA “DNEVNICE” Plenković: ‘I nakon Milanovića bilo je nepravilnosti s putnim nalozima’

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare obznanio je nove detalje vezane uz aferu ‘Dnevnice’.

-Nakon što je u javnosti bila objavljena afera s putnim nalozima, odnosno dnevnicama, tada sam zamolio nadležne službe u okviru vlade, da uz slučaj trojice Milanovićevih savjetnika, pogledaju temeljito i druge putne naloge. Informacije koje sam dobio upućuju na zaključak da postoji još cijeli niz nepravilnosti. O tome sam obavijestio državnog odvjetnika, imamo sumnje da su tu počinjena druga kaznena djela. Zamolio sam Cvitana da DORH preuzme cijeli slučaj, da se istraže svi putni nalozi – rekao je Plenković.

Dodao je: “Promijenit ćemo cijeli sustav, ubuduće će se sve odvijati preko bankovnih računa, tako će se izbjeći moguće malverzacije”.

-Ne želim davati u javnost bilo kakve informacije o osobama, a o vremenskom roku napravit ćemo istragu. Mogu samo reći da se to događalo i nakon mandata Milanovića- istaknuo je Plenković.

-Potencijalno se radi o zloupotrebi položaja i ovlasti i krivotvorenju službene isprave – dodao je Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik.

 

Kako doznaje N1 iz izvora bliskih Markovom trgu, dio krivotvorenih putnih naloga napisan je i u mandatu premijera Plenkovića.

Izdavani su nalozi za savjetnike u vladi Tihomira Oreškovića, što je potvrdio i premijer na održanoj koneferenciji u društvu šefa USKOK-a.

N1 neslužbeno doznaje kako se istražuju i putni nalozi napisani za savjetnike premijera Andreja Plenkovića. Sporni putni nalozi uglavnom su izdavani na putovanja u Švicarsku, jer su dnevnice najveće za putovanje u tu zemlju, odmah nakon vrlo udaljenih Singapura i SAD-a.

 

 

Podsjetimo kako je Tomislav Saucha nedavno uhićen i pritvoren nakon što mu je, na zahtjev Državnog odvjetništva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Milanovića.

Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

Saucha je dao ostavku na sve pozicije u saborskim odborima, a nakon što je pušten iz Remetinca, vratio se u Sabor.

Komentiraj