Plemeniti metali opet su traženi

Pixabay

Bloombergov indeks roba već drugi tjedan pokazuje niže vrijednosti. Svi su sektori, osim plemenitih metala, zabilježili gubitke. Zahvaljujući srebru, koji već deveti tjedan zaredom raste, plemeniti metali su produljili svoj impresivan početak 2017.

Osim toga, politička nesigurnost u Europi uoči nadolazećih izbora u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj te nepoznanice oko gospodarske politike SAD-a, utjecali su na ulagače koji su se tako ponovno okrenuli plemenitim metalima, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za analizu robnih tržišta u Saxo banci.

“Plemeniti metali su ponovno traženi, nakon velike rasprodaje koja je trajala do sredine prosinca, jer nikako da se raspetlja priča koja će to biti Trumpova trgovinska politika, a to je utjecalo na slabljenje dolara i manje prinose na državne obveznice SAD-a”, komentira O. Hansen.

Dodaje da je govor novog ministra financija Stevena Mnuchina, u kojem je dao naslutiti da bi utjecaj fiskalnog poticaja na gospodarstvo SAD-a ove godine mogao biti ograničen, negativno utjecao i na američki dolar i na prinose na obveznice. Dok su dionice nastavile s dobrim rezultatima, valutno se tržište našlo u neizvjesnosti vezanoj za smjer u kojem će politika SAD-a ići.

Komentiraj