PLAN VRAĆANJA MIGRANATA: Raste zabrinutost zbog nedovoljne pripreme

FaH

Sve je veća zabrinutost zbog nedostatne pripreme oko plana vraćanja migranata iz Grčke u Tursku, dva dana prije nego što bi on trebao stupiti na snagu, piše u subotu BBC.

Dopisnik BBC-a koji je bio u jednom od registracijskih centara u Turskoj rekao je da postoji malo znakova da je on spreman. Po tom dopisniku, koji je posjetio registracijski centar pored turskog grada Dikilija, polje obilježeno za centar ostalo je prazno.

Agencija AFP piše pak da je nekoliko turskih dužnosnika izjavilo da Turska priprema dva registracijska centra. Oni neće biti izbjeglički kampovi već mjesta s kojih će migranti biti što je prije moguće poslani u druge izbjegličke kampove.

Dopisnik BBC-a kaže da postoje sve veće sumnje u održivost plana EU-a, i zbog zabrinutosti da bi se s migrantnima koje se vraća moglo loše postupati.

UN i skupine za ljudska prava izražavaju bojazan za dobrobit migranata i zbog toga hoće li neki od njih možda biti prisiljeni vratiti se u Siriju.

Dogovor između EU-a i Turske ima svrhu zaustaviti nekontrolirani priljev migranata u Europu. U sklopu tog dogovora, migranti koji ilegalno stignu u Grčku bit će vraćeni u Tursku od 4. travnja ako ne ispune molbu za azil ili im zahtjev bude odbijen.

Dužnosnik EU-a kazao je da se nada da će nekoliko stotina migranata biti vraćeno već u ponedjeljak.

Za svakog vraćenog Sirijca, sirijski migrant u Turskoj bit će preseljen u EU, s tim da će se prednost dati onima koji se ne trude ilegalno ući u EU.

Prošle godine, u EU je čamcima iz Turske do Grčke stiglo više od milijun migranata i izbjeglica. Deseci tisuća ostali su zaglavljeni u Grčkoj nakon što su sjeverne zemlje zatvorile svoje granice.

Grčki dužnosnici rekli su za Associated Press da bi proces povratka u ponedjeljak mogao početi s otoka Lezbosa i obuhvatiti one migrante čiji se zahtjevi za azilom smatraju neprihvatljivim, uključujući i one iz Pakistana. Migranti će biti odvezeni autobusima i ukrcani na plovila, a svakog migranta pratit će jedan policajac, rekao je dužnosnik.

U petak je grčki parlament odobrio sa 169 glasova prema 107 zakon kojim se  dopušta da migranti koji stignu u zemlju budu vraćeni u Tursku.

Međutim među migrantima izbili su nasilni prosvjedi. Na grčkom otoku Kiosu, stotine su probile bodljikavu žicu i napustile kamp. Stigli su do luke zahtijevajući da nastave svoje putovanje u sjevernu Europu.

Jedan je migrant rekao: Deportacija je velika pogreška jer smo riskirali mnogo da stignemo dovde, pogotovo za vrijeme prelaska iz Turske u Grčku. Prokrijumčareni smo iz Turske. Ne možemo se vratiti. “Ponovit ćemo svoj put, ponovno i ponovno, bude li potrebno jer bježimo da spasimo svoje živote”.

Napetosti su porasle i u luci Pirej pored Atene.

UNHCR je zatražio od Grčke i Turske da osiguraju veću zaštitu prije nego što počne proces povratka.

Za tisuće migranta koji su zadržani na grčkim otocima uvjeti se svakodnevno pogoršavaju, upozorio je UNHCR.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]