Pjongjang u najskorije vrijeme planira lansiranje novih balističkih raketa

EPA

Sjeverna Koreja priprema u najskorije doba lansiranje dviju novih interkontinentalnih balističkih raketa, izvješćuje u četvrtak južnokorejska agencija Yonhap na temelju vojnih podataka o tome da bi ta zemlja mogla namjerno izvesti ispaljivanje uoči inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U novogodišnjem govoru, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un najavio je u najskorije vrijeme testiranje interkontinentalne balističke rakete.

Sjeverna Koreja se nastoji, kršeći brojne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, opskrbiti tom tehnologijom kako bi bila u stanju zaprijetiti američkom teritoriju nuklearnim oružjem.

Yonhap izvješćuje u četvrtak, citirajući visoke južnokorejske dužnosnike te južnokorejske i američke vojne izvore, da je Sjeverna Koreja postavila dvije rakete na mobilne lansirne rampe.

Agencija dodaje da su projektili vjerojatno opremljeni novim motorima koji su testirani u travnju. Sjeverna Koreja tada je objavila da su ti motori u stanju ispaliti raketu do američkog teritorija.

Yonhap smatra da je Sjever informacije o pripremi tih ispaljivanja namjerno pustio kako bi uputio “stratešku poruku” Donaldu Trumpu, koji u petak treba položiti zakletvu.

Novi američki predsjednik ranije je rekao kako Sjeverna Koreja neće uspjeti zaprijetiti američkom tlu nuklearnim oružjem.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]