PITANJE NADLEŽNOSTI Tko mora voditi istragu na Geodeziji? Za sud nema dvojbe

Autor:

08.11.2023., Zagreb - Policija dovodi na saslusanje osumnjicene osobe za koje se sumnja da su sudjelovale u zlouporabama na Geodetskom fakultetu u zgradu Ureda europskog javnog tuzitelja (EPPO) u Savskoj ulici. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Danima, tjednima već traje rasprava o tome u čijoj je nadležnosti provođenje istrage u aferi Geodetski fakultet. USKOK je od Ureda europskog javnog tužitelja zatražio pravomoćno rješenje o provođenju istrage, te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti, kao i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a.

Zatražili su to pozivajući se na Uredbu kojom se provodi pojačana suradnja s EPPO-om, a potaknuti dokumentima koje im je poslala Vlada RH. U pitanju su izvještaji na osnovu kojih premijer Andrej Plenković već tjednima tvrdi da u suradnji Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta nije bilo zlouporabe europskog novca namijenjenog obnovi nakon potresa.

N1 je u četvrtak objavio da imaju novi dokument prema kojem je jasno u čijoj je nadležnosti provođenje istrage. Riječ je o sudskoj odluci kojom su odbijene žalbe bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape i još nekoliko njegovih suosumnjičenika. Žalbe su uložili na rješenje o provođenju istrage. Prema Zakonu o kaznenom postupku to rješenje donosi tužiteljstvo, u ovom slučaju EPPO, a o žalbama odlučuje sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Iz tog dokumenta proizlazi da je jedan osumnjičenik doveo u pitanje nadležnost EPPO-a u ovoj istrazi. Radi se o privatnom poduzetniku koji je osumnjičen da je Geodetskom fakultetu ispostavljao razne fakture, među ostalim i one vezane za 3D skeniranje kulturne baštine. Novac je, sumnja se, neosnovano isplaćivan, te zatim korišten za uređenje nekretnina u vlasništvu dekana Đape i njegovog najbližeg suradnika, profesora Boška Pribičevića.

U svojoj žalbi osumnjičeni poduzetnik pokušao srušiti nadležnost EPPO-a. Tvrdio je kako nije znao kojim sredstvima se plaćaju njegove fakture, budući da je on imao ugovor s Geodetskim fakultetom. “Nisam mogao znati da je u pitanju novac koji je povezan s novčanim sredstvima Europske unije“, jedan je od argumenata istaknutih u njegovoj žalbi.

Županijski sud u Zagrebu žalbu mu je, kao i ostale što su podnijete na rješenje o provođenju istrage, odbio. Utvrdio je, naime, kako je opravdano što ovog osumnjičenika istražuje europsko tužiteljstvo budući da mu je preko Geodetskog fakulteta novac isplaćivan kroz projekt Lidar koji je sufinancirana sredstvima Europske unije.

Prema uredbi kojom je reguliran njegov rad, EPPO sam može, ako tijekom istrage utvrdi da radi na slučaju koji nije u njegovoj nadležnosti, prepustiti postupak nacionalnom tužiteljstvu. Još uvijek nema odgovora na pitanje hoće li EPPO predati USKOK-u tražene dokumente i što će USKOK poduzeti ako ih dobije. Nije jasno ni što će USKOK učiniti ako im EPPO odbije dati traženu dokumentaciju, piše N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.