Južnoafrički Ustavni sud odbacio je u ponedjeljak zahtjev paraolimpijca Oscara Pistoriusa da se žali na 13-godišnju kaznu zatvora zbog ubojstva, objavio je sud.

Odluka znači da 31-godišnji atletičar, koji je proglašen krivim za ubojstvo svoje djevojke, manekenke Reeve Steenkamp, počinjeno na Valentinovo 2015., više ne može žaliti na kaznu.

“Ovo je kraj puta za Pistoriusa”, komentirao je glasnogovornik tužiteljstva za lokalni radio.

Pistorius je podnio zahtjev za dopuštenje da se žali u prosincu, tvrdeći da je kazna koja mu je izrečena nepravedna i da je sudska presuda ignorirala važne činjenice.

Slučaj se poteže po sudovima godinama. Početna kazna od šest godina zatvora više je nego udvostručena potkraj 2017. nakon što se tužiteljstvo žalilo, uz obrazloženje da je prva kazna bila preblaga.

Pistorius, poznat pod nadimkom Blade Runner zbog svojih proteza, i dalje tvrdi kako je bio uvjeren da je Steenkamp bila lopov koji je ušao u njihovu kuću kada je pucao na nju kroz vrata kupaonice.

Pistorius, kojem su noge amputirane zbog urođene mane, postao je slavan kada se kao prvi trkač bez obje noge natjecao na Olimpijskim igrama 2012.

Komentiraj