Pistorius ipak neće biti pušten?

Roditelji Reeve Stennkamp, ​​žene koju je prije deset godina ubio Oscar Pistorius, usprotivit će se zahtjevu bivše južnoafričke paraolimpijske prvakinje za uvjetni otpust, rekla je njihova odvjetnica Tanya Cohen.

Cohen je prije saslušanja kazala da Pistoriusa roditelji neće smatrati rehabilitiranim, osim ako sve ne prizna. U studenom 2017. Pistorius je osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora zbog ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp. Dana 14. veljače 2013. godine pucao je u nju i ubio kroz zatvorena vrata kupaonice u njegovoj kući u Pretoriji jer je rekao da je mislio da je u kući bio provalnik.

Prvotno je bio osuđen za ubojstvo iz nehaja i dobio petogodišnju zatvorsku kaznu, ali Žalbeni sud kasnije je poništio presudu i osudio ga za ubojstvo. Pistorius je u Steenkamp ispalio četiri hica, a sud je kao olakotnu okolnost naveo da paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Majka ubijene June Steenkamp ​​rekla je kako će na ročištu podnijeti pismene i usmene izjave protiv Pistoriusova zahtjeva da bude pušten iz zatvora.

“Ona ne misli da Pistoriusa treba pustiti”, istaknula je Cohen ispred zatvora u Pretoriji u kojem je Pistorius zatvoren od 2016. i u kojem će se održati saslušanje.

Podnošenje žrtvinog rođaka samo je jedan od čimbenika, koje komisija za uvjetni otpust razmatra kada odlučuje može li počinitelj biti pušten na uvjetni otpust. Povjerenstvo za uvjetni otpust također će razmotriti Pistoriusovo ponašanje u zatvoru i hoće li biti prijetnja društvu ako bude pušten. Odluka o njegovom eventualnom uvjetnom puštanju mogla bi biti donesena tijekom današnjeg dana, ali čini se da će to potrajati nekoliko dana.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner