Peticija protiv statusa prve dame za Brigitte Macron

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Peticiju protiv statusa prve dame za Brigitte Macron, pokrenutu prije dva tjedna na internetu, do nedjelje u podne je potpisalo više od 150.000 osoba u nadi da će onemogućiti plan francuskog predsjednika.

“Ne postoji razlog da bi predsjednikova supruga dobila sredstva iz državnih fondova”, navodi se u peticiji koju je pokrenuo Thierry Paul Valette, koji se predstavlja kao “slikar, autor i angažirani građanin”.

“Brigitte Macron sada ima na raspolaganju ekipu od dvoje do troje suradnika, dvije tajnice i dvojicu čuvara i to je dovoljno”, navodi se u tekstu kojim se poziva na “štednju” koju vlada želi ostvariti.

“Oštro osuđujemo seksističke napade na Brigitte Macron”, bivšu predsjednikovu profesoricu dramske umjetnosti, koja je od njega starija 25 godina. “I ni u kojem slučaju ni dovodimo u pitanje njezinu stručnost”, navodi se u tekstu.

“U razdoblju  kada je početkom kolovoza usvojen plan zakona koji predviđa da će ministrima i zastupnicima biti zabranjeno zapošljavanje članova obitelji, ne možemo odobriti inicijativu specifičnog statusa za suprugu šefa države” dodaje se u tom tekstu.

Peticiju upućenu predsjedniku Macronu i premijeru Edouardu Philippeu, do nedjelje u podne je potpisalo 152.000 osoba.

Tijekom predsjedničke kampanje Emmanuel Macron je rekao da će, ako bude izabran, njegova žena imati  “javnu ulogu” kako bi se prekinula francuska hipokrizija i da ju neće plaćati porezni obveznici.

Status prve dame je razmatran prošlog tjedna u Nacionalnoj skupštini. Radikalni lijevo orijentirani zastupnici bezuspješno su se zalagali za amandman kako se sredstva ne bi mogla dodijeljivati supružniku predsjednika.
Ministrica pravosuđa Nicole Belloubet je podsjetila da se Macron izjasnio za “više transparentnosti u pogledu uloge i sredstava na raspolaganju” bračnog druga predsjednika i dodala da nacrt zakona u raspravi “nije prikladno sredstvo za određivanje tog statusa”.

Komentiraj