Peskov: “Zelenskij mora priznati Krim i regije pod kontrolom separatista kao ruske”

Autor:

epa09784382 Russian troops move towards Ukraine on the road near Armiansk, Crimea, 25 February 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of announcements by Western countries to impose severe economic sanctions on Russia.  EPA/STRINGER

EPA/STRINGER

“Krim treba biti priznat kao ruska regija”, poručio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, komentirajući spremnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da razgovara o statusu Krima i regijama koje drže separatisti u istočnoj Ukrajini, samoproglašenim Donjeckom i Luganskom Narodnim Republikama.

Peskov je novinarima rekao da je njihov stav dobro poznat. “Krim je ruska regija i to se mora priznati i de facto i de jure”, istaknuo je i dodao da se otcijepljene republike Donjeck i Lugansk također moraju priznati kao ‘suverene neovisne države’, prenosi CNN.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je u intervjuu za ABC signalizirao da je spreman razmotriti razgovor o statusu Krima i Donjecke i Luganske Narodne Republike s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Upitan o uvjetima Kremlja za okončanje rata, Zelensky je rekao, “prvo, spreman sam za dijalog”, prema ABC-u.

“Mislim da su stvari koje se tiču ​​privremeno okupiranih teritorija i nepriznatih republika koje nije priznao nitko osim Rusije, te pseudorepublike, ali možemo razgovarati i naći kompromis o tome kako će ta područja živjeti. Ono što mi je važno kako će živjeti ljudi i na ovim prostorima koji žele biti dio Ukrajine”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Dodao je da je pitanje puno kompliciranije nego te regije priznati. “Ovo je još jedan ultimatum i nismo spremni za ultimatume. Ono što treba učiniti je da predsjednik Putin započne dijalog, umjesto da živi u informacijskom mjehuru bez kisika”, rekao je Zelenskij u utorak.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.