Peskov brani tvrdnju da je 600 ukrajinskih vojnika ‘uništeno’ u napadu na Kramatorsk: “Imamo apsolutno povjerenje u to”

Autor:

epa10376492 Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends a news conference of Russian President Vladimir Putin following a meeting of the State Council on implementing the youth policy in current conditions, at the Kremlin in Moscow, Russia 22 December 2022.  EPA/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je na dnevnom brifingu s novinarima rekao da Kremlj ima ‘apsolutno povjerenje’ u tvrdnju da je 600 ukrajinskih vojnika ‘uništeno’ u napadu na grad Kramatorsk.

I vojni blogeri u Rusiji skeptični su oko objave Rusa, a satelitske snimke pokazuju da su mete – netaknute. U međuvremenu, talijanski novinar Daniele Raineri, koji je trenutno u Kramatorsku i koji provjerava baze, rekao je da su ruske rakete promašile metu i nisu ‘ni dotaknule zgrade’.

Provjeravajući spavaonicu u prvoj zgradi, rekao je da je “projektil promašio metu” i napravio veliku rupu u mekom terenu. Projektil je promašio i drugu metu i umjesto nje bila je “velika rupa ispred zgrade”.

“Kremlj ima apsolutno povjerenje u tvrdnje, želio bih vas podsjetiti na predsjednikove riječi da je glavni izvor informacija Ministarstvo obrane”, rekao je Peskov.

Podsjetimo, Rusija je u nedjelju objavila da je u napadu na zgradu u istočnoj Ukrajini ubila 600 ukrajinskih vojnika. Rusko Ministarstvo obrane navodi da je u masovnom raketnom napadu pogođena ‘privremena vojarna’.

Dodali su da je napad osveta za smrtonosni ukrajinski napad na Makijevku u novogodišnjoj noći, za koji ukrajinske snage kažu da je ubio 400 ruskih vojnika.

Nešto kasnije rusko Ministarstvo objavilo je dodatne pojedinosti o napadu. “Tijekom posljednja 24 sata ruska izvidnička sredstva otkrila su i pouzdano potvrdila putem nekoliko neovisnih kanala privremeno raspoređivanje osoblja AFU-a u gradu Kramatorsk. U spavaonici 28 bilo je više od 700 ukrajinskih vojnih lica, a u spavaonici 47 više od 600 ukrajinskih vojnika”, objavljeno je na Telegramu.

Rusi tvrde da su u napadu na ‘vojarnu’ ubili 600 ukrajinskih vojnika. Finski novinar posjetio ‘mjesto napada’

Peskov: “Zapadne isporuke oružja produbit će patnju ukrajinskog naroda”

Francuska i Njemačka najavile su prošli tjedan da će poslati laka borbena vozila u Ukrajinu, pojačavajući svoju vojnu potporu Kijevu. Sjedinjene Države su priopćile da će također pružiti zemlji oklopna borbena vozila.

“Ova opskrba neće moći ništa promijeniti. Te zalihe mogu samo povećati bol ukrajinskog naroda i produžiti njihovu patnju. Nisu nas u stanju spriječiti u postizanju ciljeva specijalne vojne operacije”, rekao je Peskov novinarima.

Također je zanijekao tvrdnje da je Moskva razgovarala s europskim dužnosnicima o mogućem mirovnom sporazumu.

Ukrajinske tvrdnje da je visoka ruska osoba iznosila ideju o potencijalnom mirovnom sporazumu s europskim dužnosnicima su “lažne”, rekao je Peskov.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.