Rusi tvrde da su u napadu na ‘vojarnu’ ubili 600 ukrajinskih vojnika. Finski novinar posjetio ‘mjesto napada’

Autor:

epa10390837 Ukrainian forces drive a tank across a street in the city of Bakhmut, Donetsk area, Ukraine, 04 January 2023 (issued 05 January 2023). Heavy fighting is taking place in the region. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/GEORGE IVANCHENKO

EPA/GEORGE IVANCHENKO

Rusija je u nedjelju objavila da je u napadu na zgradu u istočnoj Ukrajini ubila 600 ukrajinskih vojnika. Rusko Ministarstvo obrane navodi da je u masovnom raketnom napadu pogođena ‘privremena vojarna’.

Dodaju da je napad osveta za smrtonosni ukrajinski napad na Makijevku u novogodišnjoj noći, za koji ukrajinske snage kažu da je ubio 400 ruskih vojnika.

nešto kasnije rusko Ministarstvo objavilo je dodatne pojedinosti o napadu. “Tijekom posljednja 24 sata ruska izvidnička sredstva otkrila su i pouzdano potvrdila putem nekoliko neovisnih kanala privremeno raspoređivanje osoblja AFU-a u gradu Kramatorsk. U spavaonici 28 bilo je više od 700 ukrajinskih vojnih lica, a u spavaonici 47 više od 600 ukrajinskih vojnika”, objavljeno je na Telegramu. Ponovili su da je u napadu ubijeno 600 ukrajinskih vojnika.

Vojni izvori Skyja iz Donjecka u potpunosti su odbacili tvrdnje o napadu i broju poginulih.

Finski novinar posjetio mjesto ‘ruskog napada na vojarnu’

Finski novinar Antii Kuronen objavio je na Twitteru fotografije s mjesta gdje se navodno dogodio napad, u Kramatorsku.

Kuronen ističe da je “malo čudno” da škola koja se navodno koristi kao ukrajinska vojarna “nije čak ni izolirana”.

“Rusija tvrdi da je ubila stotine ukrajinskih vojnika u raketnom napadu na ovu školu u Kramatorsku. Ja sam tamo i malo je čudno da na zgradi nema čak ni izolacije na prozorima. Mještani nisu vidjeli nikakva kola hitne pomoći ovdje u ujutro bilo. Čuo sam eksplozije sinoć kada je i ova meta pogođena. Veliki krater (moguće S-300) ispred škole. Nema izravnog pogotka. Vojni kontakti posjetili su mjesto ujutro i prema njihovim riječima škola je bila prazna. Još jedan projektil je pao ispred ovih starih garaža. Moram reći da u ovom trenutku više vjerujem vlastitim opažanjima i izjavama Ukrajine nego tvrdnji ruskog ministarstva obrane o više od 600 mrtvih ukrajinskih vojnika”, poručio je novinar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.