EPA/Ricardo Maldonado Rozo

Pence kaže da ‘propala država’ u Venezueli ugrožava Sjedinjene Države

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u ponedjeljak da će Sjedinjene Države iskoristiti svu svoju gospodarsku i diplomatsku moć kako bi pridonijele obnovi demokracije u Venezueli, rekavši kako tamošnja propala država ugrožava Amerikance.

“Predsjednik (Donald Trump) je jasno rekao kako nećemo stajati po strani dok Venezuela pada u diktaturu”, rekao je Pence novinarima u Cartageni u Kolumbiji. “Propala država u Venezueli ugrožava sigurnost i napredak cijele naše hemisfere i naroda Sjedinjenih Američkih Država”.

Pence je govorio pomirljivije nego Trump na početku latinoameričke turneje na kojoj posjećuje Kolumbiju, Argentinu, Čile i Panamu, rekavši kako je moguće mirno rješenje nereda i političkog kaosa u Venezueli.

Trump je prošli tjedan zaprijetio vojnom akcijom izazvavši osude diljem regije, uključujući i zemlje koje su među najžešćim kritičarima ljevičarskog venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

“Mi smo apsolutno odlučni upotrijebiti cijelu američku gospodarsku i diplomatsku moć dok ne budemo vidjeli obnovljenu demokraciju u Venezueli”, rekao je Pence novinarima nakon susreta s venezuelskim obiteljima koje žive u Kolumbiji.

Nije izravno odgovorio na pitanje da li govori o promjeni režima u toj južnoameričkoj zemlji gdje je Maduro nedavno ojačao svoju vlast kroz široko kritizirano zakonodavno tijelo koje kontrolira njegova Socijalistička stranka.

“Režim upravo sada trpi promjene a ono čemu svjedočimo u Venezueli je padanje u diktaturu”, rekao je.

Američki dužnosnici za borbu protiv droge odavno su označili Venezuelu kako glavnu međupostaju za transport južnoameričkog kokaina na tržište SAD-a. Pence je rekao kako priljev narkotika može porasti zbog venezuelske krize koja isto tako može izazvati povećanu ilegalnu imigraciju u Sjedinjene Države “ugrožavajući naše granice, ugrožavajući naše gospodarstvo, a u nekim slučajevima ugrožavajući sigurnost naših obitelji i zajednica”.

Maduro pokušava iskoristiti lokalnu šokiranost Trumpovim riječima održavanjem “antiimperijalističkog” prosvjeda u ponedjeljak.

Više od 120 Venezuelaca je ubijeno u nemirima od travnja dok gospodarstvo tone sve dublje u recesiju u kojoj vlada troznamenkasta inflacija kao i nestašica hrane i lijekova.

Komentiraj