PEN INTERNATIONAL ‘Osuđujemo prijetnje smrću redakciji Nacionala. Tražimo brzu istragu’

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

PEN International najoštrije osuđuje prijetnje smrću nepoznatih osoba upućene uredništvu hrvatskog tjednika Nacional.

“Budući da još uvijek žalimo zbog atentata na Nacionalove Ivu Pukanića i Niku Franjića 2008., pozivamo vlasti da osiguraju da ove neprihvatljive prijetnje ne ostanu nekažnjene“, rekao je Ma Thida, predsjednik Odbora pisaca u zatvoru PEN Internationala.

“Hrvatske vlasti moraju pokrenuti brzu i temeljitu istragu prijetnji smrću upućenih uredništvu tjednika Nacional”, poručili su danas PEN International i Hrvatski PEN.

“Mora se osigurati sigurnost novinara, a počinitelji odgovarati”, ističu.

IZVIJESTILI I SREDIŠNJICU PEN osudio prijetnje Nacionalu, traže hitnu reakciju vlasti

Berislav Jelinić, glavni urednik zagrebačkog tjednika Nacional, 20. svibnja 2024. primio je anonimnu poruku na mobitel u kojoj ga upozoravaju da će redakcija Nacionala uskoro biti pod “eksplozivom”, misleći na Ivu Pukanića , bivše vlasnika i urednika Nacionala te direktora marketinga Niku Franjića, koji su 23. listopada 2008. ubijeni u eksploziji automobila bombe u Zagrebu.

Dok su šestorica muškaraca osuđena i zatvorena za ubojstva, nalogodavci još nisu otkriveni. Poruka se odnosila i na pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica“, piše PEN International.

Prijetnja je glasila: “Čekamo trenutak da vas uhvatimo što više zajedno kako ne bismo trošili eksploziv samo za jednog smetlara. Lešinari koji prežive počet će pisati istinu i samo istinu, a ne lagati, izmišljati i pisati samo da skupe novac. Pratimo vas i više od dvoje bit će uspjeh, pa napišite oporuke…”

‘PRIPREMITE OPORUKE’ Pljušte reakcije na prijetnje smrću redakciji Nacionala, čeka se policija

Redakcija Nacionala izvijestila je o prijetnjama Davora Božinovića, hrvatskog ministra unutarnjih poslova, te Policijsku upravu u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

PEN International i PEN Croatian strahuju da su djelatnici Nacionala na meti zbog kritičkog izvještavanja, uključujući kriminal i korupciju, te pozivaju vlasti da poduzmu sve potrebne korake kako bi osigurali njihovu sigurnost.

Organizacije ponavljaju punu solidarnost s novinarima i pozorno će pratiti situaciju, dodaje se u priopćenju.

NACIONAL PRIJAVIO PRIJETNJU: ‘Čekamo trenutak da vas što više uhvatimo zajedno da ne trošimo eksploziv za samo jednog strvinara’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.