”Pelješki most rješavati na razini struke a ne politike”

Vlasti Bosne i Hercegovine od Hrvatske do sada nisu dobile nikakvu službenu obavijest o sadržaju projekta Pelješkog mosta što se odnosi i na njegove dimenzije a žele da se to pitanje kao i sva slična rješavaju na stručnoj razini bez ikakve politizacije, kazali su u ponedjeljak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović.

“Teme poput gradnje Pelješkog mosta i odlagališta nuklearnog goriva na Trgovskoj gori treba izvući s razine politike i iz predizbornih procesa u Hrvatskoj te ih rješavati na razini struke”, kazao je Zvizdić novinarima, komentirajući ponovo aktualizirane prijepore između predstavnika vlasti u Hrvatskoj i BiH oko gradnje mosta za Pelješac.

 

  • Zvizdić je istaknuo kako je sve što BiH traži od Hrvatske kao susjeda da poštuje njeno pravo sudjelovanja u međunarodnim projektima kakav je Pelješki most.

 

“Nema razloga za političke polemike. Mi se držimo samo struke”, kazao je Zvizdić.

Pojasnio je kako je pretpostavka za to postojanje odgovarajućih stručnih tijela poput mješovitog povjerenstva za granične prijelaze i granični promet.

BiH je svoje članove tog tijela imenovala još prije tri godine a još uvijek čeka da Hrvatska učini to isto kako bi se počelo raditi na rješavanju tehničkih pitanja.

Ministar Matanović kazao je kako o projektu Pelješkog mosta o kojemu se uveliko govori u Hrvatskoj ne može dati nikakvu ocjenu jer o njemu u BiH nemaju nikakve službene informacije. “BiH još nema točne detalje o projektu a sve što znamo, znamo iz medija”, kazao je Matanović.

Podsjetio je kako je pretpostavka gradnje mosta rješavanje pitanja granice na moru između Hrvatske i BiH što je opet posao za međudržavno povjerenstvo koje nije u cjelosti uspostavljeno.

Matanović je istaknuo kako je imenovanje hrvatskih članova povjerenstva izrijekom zatražio prigodom nedavnog sastanka u Zagrebu s hrvatskim ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem.

Komentiraj