Pejčinović Burić za zadržavanje nadzora nad migracijskim rutama

foto HINA/ MVEP/ ua

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u utorak je na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) u Luxembourgu ocijenila da je potrebno zadržati nadzor nad svim migracijskim rutama, nastaviti suradnju EU-a s Turskom po pitanju migracija te dati potporu zemljama zapadnog Balkana, doznaje se iz službenog priopćenja.

Vijeće je raspravilo nacrt Zaključaka predstojećeg sastanka Europskog vijeća najavljenog za 19. i 20. listopada 2017. u Bruxellesu koji obuhvaća pitanja migracija, digitalne Europe, sigurnosti i obrane te vanjskih odnosa.

“Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić je na sastanku GAC-a naglasila potrebu zadržavanja nadzora nad svim migracijskim rutama, pozvala na nastavak suradnje EU-a s Turskom po pitanju migracija te pozvala na podršku zemljama zapadnog Balkana”, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Na raspravi o vanjskoj politici je istaknula kako je Turska “važan regionalni partner, stoga pristup EU-a Turskoj mora biti sveobuhvatan i uravnotežen”.

U području sigurnosti i obrane, ministrica je kazala da je uspostava PESCO-a (Stalna strukturirana suradnja) važan korak u izgradnji jače i učinkovitije zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

PESCO je mehanizam za pojačanu obrambenu suradnju onih zemalja koje u tome žele sudjelovati i, zajedno s Europskom obrambenom agencijom i Klauzulom o kolektivnoj obrani, je jedan od tri nedjeljiva elementa Europske sigurnosne i obrambene unije, što je neka vrsta pandana Ekonomske i monetarne unije.

Ministrica je na sastanku također pozdravila zaključke Digitalnog summita u Tallinnu te posebno istaknula potrebu podizanja razine digitalnih vještina kao odgovora na izazove digitalnog doba.

U drugom dijelu sastanka ministri su održali redoviti godišnji dijalog o vladavini prava s naglaskom na medijskom pluralizmu i vladavini prava u digitalnom dobu. Sloboda izražavanja, medijske slobode i pluralizam istaknuti su kao značajni preduvjeti za razvoj demokracije i vladavinu prava.

Šefovi diplomacija su osudili jučerašnje ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizie, naglašavajući da su sloboda izražavanja i medijske slobode temelji europskih demokracija.

Komentiraj