Peđa Grbin: “Biran sam za predsjednika stranke da rješavam probleme”

Iz SDP-a su se u srijedu oglasili priopćenjem komentirajući prestanak članstva nekim dosadašnjim članovima te stranke. Poručili su da je odluka Glavnog odbora o raspuštanju organizacija nužna za izgradnju kvalitetnije i jače stranke kojoj je cilj stvaranje boljeg društva i boljih uvjeta za građane u Hrvatskoj.

U priopćenju se navodi da je, nakon što je Glavni odbor SDP-a na svojoj sjednici u lipnju raspustio gradske organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu, u utorak završio rok od 45 dana u kojem je provedena ponovna evidencija članstva u te dvije organizacije i prestalo članstvo nekim dosadašnjim članovima stranke, sukladno kriterijima koje je donijelo Predsjedništvo SDP-a.

“Odluka o raspuštanju ovih gradskih organizacija donesena je jer su te organizacije imale duboke, suštinske, višegodišnje probleme u funkcioniranju i za to su morali odgovarati ljudi koji su obnašali funkcije u tim organizacijama. Biran sam za predsjednika stranke da rješavam probleme koje u stranci postoje, a kako bismo se mogli konačno početi baviti onime za što su nas građani i izabrali. Bilo bi neodgovorno da kao predsjednik stranke, promatram i ne reagiram na to da članovi stranke opstruiraju lokalne izbore, odmažu kandidatima ili godinama pretpostavljaju svoje interese stranci. Osim što bi to bilo neodgovorno od mene, za stranku bi to bilo pogubno. To nisu lake niti popularne odluke, ali su nužne ako želimo osigurati da stranka počne normalno funkcionirati i raditi svoj posao”, poručio je predsjednik stranke Peđa Grbin.

Iz SDP-a ističu da je u zagrebačkoj i slavonskobrodskoj organizaciji SDP-a bilo upisano oko pet tisuća ćlanova, no mnogi su, dodaju, bili samo fiktivni članovi.

Protekom od 45 dana, članstvo u stranci prestalo je i nekim članovima Kluba zastupnika SDP-a, kao što su Rajko Ostojić, Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Marina Opačak Bilić te bivšem predsjedniku Gradske organizacije u Zagrebu, Gordanu Marasu.

Odluka o neproduživanju članstva, navode politička je odluka koja je prije svega posljedica njihovog rada na vodećim dužnostima u stranci i, dodaju, nereda koje su i ostavili iza sebe, a čije posljedice stranka osjeća i dan-danas. Odluka je donesena, objašnjavaju iz SDP-a, kako bi završili stranački sukobi i svađe.

“SDP pa tako i ove dvije gradske organizacije, a pogotovo u Zagrebu, ima brojne članice i članove s vizijom i kvalitetnim idejama kako osigurati da se stranka napokon počne baviti temama koje su građanima i građankama Zagreba bitne. Od njih, kao i od svih članova Kluba zastupnika SDP-a u Saboru, očekujem da zajednički i predano radimo i djelujemo u narednim godinama, ukazujemo na nerad i neučinkovitost Vlade pogotovo kad se radi o obnovi od potresa, lošem upravljanju korona krizom ili katastrofalnom stanju u hrvatskom pravosuđu. Vjerujem da nam je svima u zajedničkom interesu da jačamo stranku, njezinu ulogu u društvu i vratimo povjerenje građana kojima je dosta da se bavimo isključivo i jedino samo sobom. Ako nam je cilj bolja Hrvatska, onda i mi kao stranka moramo biti bolji. Zato su ovo nužni koraci i vjerujem da je ova odluka Glavnog odbora bila opravdana”, zaključio je Peđa Grbin.

Komentiraj