PAVIĆ ‘Da smo u eurozoni, imali bismo pristup neograničenoj likvidnosti’

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić za HRT je komentrao provedbu Europskih fondova u Hrvatskoj.


Pavić je kazao kako provedba postojećih ugovora nije upitna, kao ni dogovaranje planiranih ugovora.
“Niti jedan projekt koji je u tijeku nije pod znakom upitnika”, potvrdio je ministar, dodavši da se išlo u korist korisnicima te da se sve automatski produžilo za tri mjeseca kako bi se izbjegla dodatna papirologija i potpisivanje aneksa ugovora.

“Pratimo provedbu svih projekata, ubrzali smo isplatu tzv. zahtjeva za nadoknadom sredstava, da institucije koje ih obrađuju pregledaju minimum i isplate 75% sredstava”, naglasio je ministar, otkrivši da je dosad, zbog koronavirusa, preraspoređeno 400 milijuna eura, koji su usmjereni u medicinsku opremu.

“Sve što ste vidjeli što avionima stiže iz Kine, što kolege Beroš i Horvat dobavljaju iz Kine, sve što nije donacija ići će na EU fondove. Isto tako, osigurali smo velika sredstva za gospodarstvenike, za obrtna sredstva”, pojsanio je ministar.

Pavić je naglasio da su osigurana i duple sredstva u ožujskom paketu za mikrokredite te da očekuje da će za obrtna sredstva iz EU fondova biti osigurano oko milijardu kuna, dok će  unutar europskog socijalnog fonda, Hrvatskoj na raspolaganju oko 100 milijuna eura.

Ministar Pavić kazao je i kako bismo, da smo u eurozoni, imali pristup neograničenoj likvidnosti te da  je Hrvatska jedina ne-članica eurozone koja je uspjela dobiti 2 mlrd € SWAP-a.

Volume 90%

Komentiraj