PAVIĆ ‘2018. bit će godina reformi’

HINA/ Daniel KASAP

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u četvrtak je u emisiji ‘U mreži prvog’ kazao kako je Vlada za sljedeću godinu osigurala 1,6 milijardi kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja, od čega gotovo 900 milijuna kuna europskih sredstava iz europskog socijalnog fonda.

“Cilj nam je povećati zaposlenost hrvatskih građana i kako bi to učinili mjere smo prilagodili tako da smo one najuspješnije, mjeru samozapošljavanja izuzetno povećali. Također jačamo pripravništvo u privatnom i javnom sektoru”, rekao je Pavić.

Ministar je istaknuo da je ključni problem nedostatak radne snage. Jedna je reforma je raščišćavanje registara nezaposlenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Pavić je naglasio kako žele aktivirati domaću radnu snagu prije aktivacije kvota koje je Vlada donijela za uvoz radne snage za 2018. godinu.

Rekao je i kako će u drugom kvartalu 2018. ići cjelovita umirovljenička reforma. “Tek 19 posto od ukupnog broja umirovljenika ima puni radni staž. Preporuka Europske komisije je da oštrije kažnjavamo odlazak u prijevremenu mirovinu, da ubrzamo izjednačavanje muškaraca i žena u dobi. U drugoj polovici 2018. ići će se i s reformom radnog zakonodavstva”, kazao je Pavić.

Komentiraj