Patuljaste svinje neovisnije od pasa

 

Patuljaste svinje koje služe kao kućni ljubimci rješavaju probleme neovisnije i uspješnije od pasa, tvrde stručnjaci s budimpeštanskog sveučilišta ELTE.

Znanstvenici s odjela komparativne bihevioristike pokušali su ustanoviti kako se svinje nose sa situacijama u kojima je pred njih postavljen problem. Naime, patuljaste svinje sve su češći kućni ljubimci u Mađarskoj.

Mini svinje u pravilu su veličinom manje od prosječnog psa. Žive 10 do 15 godina sa svojom ljudskom obitelji i izvrsni su kućni ljubimci. Iznimno su inteligentne te lako i brzo uče. Privržene su vlasniku i odlično se slažu s ostalim kućnim ljubimcima. Jako vole šetnje i lako ih se navikne na povodnik. Poput pasa, vole da ih se mazi i češka.

Ove životinje potiču interakciju s ljudima jednako često kao što to rade psi, koji su po tomu poznati još od rane dobi, kažu znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Animal Cognition.

A kako bi ocijenili njihov pristup rješavanju problema, znanstvenici su pred životinje postavili izazove različite težine. Radilo se o otvaranju kutija s hranom koje je ispočetka bilo lako otvoriti, a kasnije su bile čvrsto zatvorene.

Psi su se mnogo češće okretali ljudima u blizini kad im je postalo teže, a svinje su nastavljale rješavati problem same.

“Bile su puno upornije u nastojanju da riješe zadatak, što možda odražava njihovu predispoziciju da probleme rješavaju neovisno”, kazala je glavna autorica studije Linda Gerencser.

Bihevioralni stručnjaci od 2017. proučavaju ponašanje patuljastih svinja jer su one sve učestaliji kućni ljubimci.

Komentiraj