PARTNER FRANCUSKA Otvorene 49. Varaždinske barokne večeri

Autor:

fah

Koncertom jednog od najboljih francuskih ansambala “Le Concert Spirituel” u petak navečer su otvorene 49. Varaždinske barokne večeri, kojima je ovogodišnja zemlja partner Francuska.

Festival je otvorio HDZ-ov saborski zastupnik Jasen Mesić, izaslanik pokroviteljice festivala predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, istaknuvši da su Varaždinske barokne večeri jedan od velikih nacionalnih festivala kojima se hrvatska kultura može ponositi u Europi i svijetu. “Varaždinske barokne večeri u 45 godina pokazale su jednu stvar koja je izuzetno bitna u svijetu – kako čuvati kulturni identitet i istovremeno surađivati s drugima. Ova politika surađivanja sa zemljama partnerima pokazuje na koji način u kulturnoj razmjeni svoju kulturi predstaviti drugima”, kazao je Mesić.

 

  • Francuska veleposlanica Michele Boccoz podsjetila je da je dio varaždinskog festivala i dio festivala Francuske u Hrvatskoj “Rendez-vous”. “Francuskoj predstavlja čast biti partner VBV-u. Ovaj festival je nezaobilazno kulturno događanje u Europi. Nismo se mogli nadati boljem otvorenju od dolaska jednog od najboljih francuskih ansambala”, rekla je francuska veleposlanica.

 

Na otvorenju je bio i ministar kulture Berislav Šipuš, koji je istaknuo da, u jesensko vrijeme žetve, 45 godina ovog festivala jest vrijeme velike berbe u kojoj se prikupilo bogatstvo i tradicija ovoga grada, naše galazbene prošlosti, izvedbene glazbene sadašnjosti, koju ove godine dijelimo s prijateljima iz Francuske.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš naglasio je da su Varaždinske barokne večeri postale prepoznatljiv brend grada Varaždina, jedna od glavnih sastavnica kulture i razlog zašto se Varaždin i dalje naziva gradom baroka. U svom se obraćanju dotaknuo i teške situacije izbjeglica.

“Barok je imao snažan utjecaj na profiliranje građanskog društva Varaždina kakvo imamo danas, odgovorno prema sebi i drugima i tolerantno. Dok slavimo našu baštinu i povijest, u Hrvatskoj je velika grupa ljudi koji su svoju povijest morali ostaviti iza sebe, a sadašnjost im je nesigurna. Dok mi sanjamo i živimo svoje snove, oni to ne mogu. Naša je dužnost da im u tom prepoznatljivom varaždinskom građanskom duhu pružimo ruku i damo nadu da će pronaći to mjesto za sanjanje i življenje snova” poručio je Habuš iz katedrale Uznesenje Blažene Djevice Marije, gdje su otvorene Barokne večeri.

Francuski ansambl “Le Concert Spirituel”, pod ravnanjem Hervea Niqueta, izveo je ulomke iz “Te Deuma” Marc-Antoinea Charpentiera te djela Georga Friedricha Handela, među njima i “Glazbu za kraljevski vatromet”, što je bila svojevrsna uvertira u vatromet koji je uslijedio kod varaždinskog Starog grada.

 

  • Do 1. listopada bit će održano još 25 koncerata u Varaždinu, Trakošćanu, Novom Marofu, Ludbregu, Sv. Jurju na Bregu, Krapini, Križevcima, Prelogu i Varaždinskim Toplicama.

 

U subotu u Trakošćanu nastupa trio “Il Finto Pariggino” na koncertu uz baroknu kavu, a to će ponoviti i u nedjelju u varaždinskoj palači Sermage. Gostovanja francuskih ansambala u Varaždinu nastavljaju se koncertom ansambla “Les Talens Lyriques”, a prvi vikend Varaždinskih baroknih večeri zaključit će u nedjelju Varaždinski komorni orkestar. U popratnom programu festivala su 20. Međunarodna izložba cvijeća, gastro izložba u Trakošćanu, znanstveni simpozij o 45 festivalskih godišta, opera u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu “Mislibolesnik iliti hipokondrijakuš” te izložba u Gradskom muzeju Varaždin.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)