PARLAMENTARNI IZBORI Danas građani odlučuju tko će iduće četiri godine voditi Hrvatsku. Biračka mjesta otvorena u 7 sati

Autor:

27.12.2009., Zagreb - Gradjani obavljaju svoju gradjansku duznost i na biralistima glasuju za treceg hrvatskog predsjednika.rPhoto: Boris Scitar/PIXSELL

Boris Scitar/PIXSELL

Stigla je i izborna srijeda, dan kada Hrvatska izlazi na birališta. Posljednjih tjedana građani su svjedočili najneobičnijoj kampanji za parlamentarne izbore dosad. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati

Pred Hrvatskom su jedni od najneizvjesnijih parlamentarnih izbora u kojima građani biraju zastupnike u Hrvatski sabor.

Bira se ukupno 151 saborski zastupnik, glasat će ukupno 3.733.283 birača, a biračka mjesta otvorena su danas od 7 do 19 sati, nakon čega se zatvaraju birališta.

Građani su na izbor dobili 2.277 kandidata na 165 lista i 17 manjinskih kandidata. U deset izbornih jedinica bira se po 14 zastupnika. U 11. izbornoj jedinici biraju se tri zastupnika dijaspore, a u 12. jedinici osam zastupnika nacionalnih manjina.

Nakon toga, najmanje 76 zastupnika, dakle, natpolovična većina, određuje tko će biti mandatar za sastavljanje Vlade, a potom glasaju o Vladi.

Prvi privremeni rezultati danas u 21 sat

Ukupno se u Hrvatskoj bira na 6.544 biračkih mjesta te na 109 mjesta u 65 diplomatskih misija i konzularnih ureda širom svijeta, gdje izbori traju dva dana. Prva biračka mjesta su otvorena već sinoć u 23 sata (po hrvatskom vremenu) u Australiji, a posljednje biralište u inozemstvu se zatvara 18. travnja u 4 sata ujutro (opet, po hrvatskom vremenu) u SAD-u u Los Angelesu.

U XI. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, glasaju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali.

Svoje pravo, dakle, birači će moći ostvariti na gotovo sedam tisuća biračkih mjesta. U deset izbornih jedinica u Hrvatskoj danas je otvoreno 6. 544 biračkih mjesta – najviše u 2. izbornoj jedinici (854), a najmanj 1. izbornoj jedinici e (365).

Privremeno upisani birači glasat će na 102 posebna biračka mjesta: oni u ustanovama socijalne skrbi na 91, zatvorenici na 28, pomorci na 15 te birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.

Prve privremene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor DIP će objaviti danas u 21 sat na svojoj mrežnoj stranici. Podaci će se dalje ažurirati svakih 15 minuta.

Najneobičnija kampanja za parlamentarne izbore 

Ova je godina inače nazvana superizbornom godinom, jer se u njoj održava nekoliko važnih izbora: europski, parlamentarni i predsjednički. Danas Hrvatska izlazi na parlamentarne izbore kojima je prethodila najneobičnija predizborna kampanja dosad u Hrvatskoj.

Žestoko je krenulo već 14. ožujka, kada je nakon nepune četiri godine rada, raspušten 10. saziv Hrvatskog sabora. Predsjednik države je kao datum izbora odredio 17. travnja, dakle srijedu, koja je time postala neradni dan. ‘Srijeda je nova nedjelja’, među ostalim se moglo čuti u javnom prostoru.

Tijekom kampanje, politički kandidati su obilazili potencijalne birače širom Hrvatske, održavali skupove, uglavnom nudeći slična rješenja: veće plaće, veće mirovine, više dječjih vrtića, povratak hrvatskih iseljenika, posebice mladih, jačanje demografske politike, obuzdavanje cijena stambenog prostora i troškove života općenito. Svi su se zaklinjali u nemilosrdnu borbu protiv korupcije, učinkovitije pravosuđe, kvalitetno školstvo i zdravstvo.

Bilo je ozbiljnih prozivki, a bilo je i praznih prepucavanja.

A onda je ‘uletio’ predsjednik

Izborna utakmica imala je oštru retoriku, no ton je do kraja pojačao predsjednik države, koji je ‘bacio bombu’. Naglo se uključio, pritom ne podnoseći ostavku na sadašnju poziciju, te je najavio da će nakon izbora sastaviti vladu nacionalnog spasa.

Ulaskom predsjednika u političku borbu, većina predizbornog sadržaja, slažu se analitičari, vezala se uz sukob dvojice najmoćnijih političara u zemlji. Premijer i predsjednik u sukobu su, zapravo, od 2020. godine, kada je i najavljena “tvrda kohabitacija”.
Očekivano, riječi se nisu birale ni u ovoj kampanji.

Osim kampanje, intenzivni će vjerojatno biti i koalicijski pregovori nakon objave rezultata izbora. Naime, još uvijek nema uvjerljivog odgovora – tko će s kime formirati Vladu. Na stolu su gotovo sve opcije, čak i suradnja desnice i ljevice, a spominjala se i mogućnost novih izbora.

Podatke o odazivu DIP će objaviti u dva navrata, u podne i 17 sati, javljeno je ranije.

Preferencijalni glas

Birači koji se odluče izaći na izbore, glasuju tako da na glasačkom listiću zaokruže broj ispred imena liste koju drže najboljom. Mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi, što znači da u Sabor može ući i kandidat koji je bio na posljednjem mjestu.

Biračima na parlamentarnim izborima se u 11 izbornih jedinica nudi 165 lista, a za jedno zastupničko mjesto natječe se 15 kandidata.

Birači bez važeće osobne: uzeti plavu potvrdu

Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski upozorava na dvije moguće situacije na izborni dan, jedna od njih su birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu.

„U izvatku iz popisa birača, koji će se u srijedu naći na svim biračkim mjestima, nalaze se svi birači s važećom osobnom iskaznicom, no onaj tko ju nema, ne znači da taj dan neće moći ostvariti svoje pravo“, kaže Hojski i objašnjava što takav birač treba poduzeti.

„Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasati“, dodao je.

Naglasio je da su svi uredi državne uprave u srijedu dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Hojski ističe i kako birači koji na izborni dan neće biti u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasovanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasovati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom.

Na 102 biračka mjesta u Hrvatskoj, a to su u pravilu svi veći gradovi, imamo takva posebna biračka mjesta, tamo birač iz Osijeka može doći i dobiti glasački listić svoje, 4. izborne jedinice i na njemu glasovati, objašnjava.

Poruka poslodavcima: omogućiti zaposlenima da stignu na birališta 

Izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora nadzirat će 5. 400 promatrača, u izbornoj administraciji bit će angažirano više od 70 tisuća osoba.

Iako je izborna srijeda neradni dan, puno zaposlenika ipak će raditi, pa je DIP poslao poruku njihovim poslodavcima.

“Zamolili smo ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasaju”, kazao je Hojski.

Večeras između 23 i 24 sata trebalo bi biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta, javio je DIP.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.