PARIŠKI SPORAZUM O KLIMI: Hrvatska počela s pripremom postupka ratifikacije

Autor:

Zagreb, 14.09.2016.- Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na fotografiji ministar Slaven Dobroviæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Tehnički ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović u petak je na sastanku Vijeća Europske unije za okoliš u Bruxellesu istaknuo da Hrvatska u potpunosti podržava Pariški sporazum, koji kao globalni dogovor o klimatskim promjenama, predstavlja prekretnicu u provedbi zajedničkih mjera smanjenja emisije stakleničkih plinova na svjetskoj razini, i počela je s pripremom postupka ratifikacije.

Hrvatska je spremna provoditi dogovorene mjere i započela je s pripremom dokumentacije potrebne za proceduru postupka ratifikacije Pariškog sporazuma, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH.

“Pariški sporazum uspjeh je za svijet i ujedno potvrda europskog puta prema gospodarstvu s niskim razinama ugljika i otpornim na utjecaje klimatskih promjena”, rekao je Dobrović na sastanku Vijeća Europske unije za okoliš u Bruxellesu, kojemu je glavna tema bila ratifikacija Pariškog sporazuma, globalnog sporazuma kojim se nastoji doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova.

“Sporazum ima dugoročni cilj u pogledu stakleničkih plinova, u skladu s nastojanjima ograničenja rasta globalne temperature na znatno manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu, povećanje sposobnosti prilagodbe na štetne utjecaje klimatskih promjena te osiguranje pritoka financijskih sredstava ka niskim emisijama stakleničkih plinova i razvoja koji ne utječe na klimatske promjene”, ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju da će Pariški sporazum stupiti na snagu tridesetog dana od dana na koji najmanje 55 država stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC), koje odgovaraju za najmanje 55 posto procijenjenih globalnih emisija stakleničkih plinova, položi svoje isprave o ratifikaciji. Do danas je 28 država stranaka UNFCCC-a sa ukupnim emisijama stakleničkih plinova od 39,08 posto ratificiralo Pariški sporazum.

“Europska komisija želi da i Europska unija, odnosno njene države članice, što je prije moguće ratificiraju Pariški sporazum te je izrađen Nacrt odluke Vijeća o sklapanju Pariškog sporazuma u ime Europske unije, koji Hrvatska podržava”, navode iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)