EPA/ETTORE FERRARI

PAPA UOČI USKRSA ‘Nasilje nije lijek za naš slomljeni svijet’

Papa Franjo rekao je da nasilje nije lijek za naš slomljeni svijet i u ntervjuu objavljenom na Veliki četvrtak, dan kada će tradicionalno oprati noge zatvorenicima, uputio je novi poziv na mir.

Nakon služenja mise u Bazilici sv. Petra Papa bi trebao posjetiti zatvor Paliano, oko 75 kilometara jugoistočno od Rima.

Prijašnjih godina Sveti Otac je obredno prao noge u maloljetničkom zatvoru, centru za osobe s invaliditetom, u zatvoru visoke sigurnosti te u izbjegličkom centru.

“Sve što želim je još snažnije pozvati na mir u ovom svijetu kojim dominiraju trgovci oružjem koji profitiraju od krvi muškaraca i žena”, rekao je papa za talijanski list La Repubblica.

“Nasilje nije lijek za naš slomljeni svijet”, dodao je.

Na obredu na Veliki četvrtak tradicija je da poglavar Katoličke Crkve pere noge dvanaestero osoba, kako je po Bibliji učinio Isus kada je oprao noge dvanaestorici apostola.

Papa Franjo je rekao da je dužnost Katoličke Crkve “stati uz zadnjega u redu, marginaliziranog, odbačenog” te da osuđenima ne treba preoštro suditi jer smo “svi mi grešnici, ali nam Isus oprašta svojom milošću”.

Komentiraj