Papa u Lisabonu predvodio Križni put s 800 tisuća mladih

Autor:

epa10784907 Pope Francis attends the Stations of the Cross with young people on Meeting Hill at Parque Eduardo VII in Lisbon, Portugal, 04 August 2023. The Pontiff is in Portugal on the occasion of World Youth Day (WYD), one of the main events of the Church that gathers the Pope with youngsters from around the world.  EPA/JOSÉ SENA GOULÃO / POOL

Photo: EPA/Hina

Papa Franjo je u petak u Lisabonu predvodio pobožnost Križnog puta u kojoj je sudjelovalo 800.000 mladih katolika, trećeg dana svog pohoda Portugalu, gdje se održava Svjetski dan mladih (SDM).

Kao i dan ranije, Sveti Otac kojemu je 86 godina, u petak predvečer se “papamobilom” malo dulje vozio kroz park Eduarda VII. u središtu portugalskog glavnog grada, gdje je bio dočekan zastavama brojnih zemalja i povicima oduševljenja, zaustavivši se nekoliko puta kako bi blagoslovio malu djecu.

Nakon toga je predvodio pobožnost Križnog puta u kojoj je kroz umjetničku izvedbu istaknuta zabrinutost mladog naraštaja zbog “nekontrolirane potrošnje prirodnih bogatstava, izumiranja vrsta i uništavanja šuma”.

Pobožnosti je prisustvovalo oko 800.000 ljudi, procijenile su mjesne vlasti.

Papa je “došao radi nas, pošao je na put premda je bolestan, mogao je reći: ‘Neću doći’. Potrudio se doći kako bi se susreo s mladima ovdje”, rekla je za AFP Clemence De La Guerrande (17), Francuskinja iz Rouena.

Ranije je argentinski isusovac ručao s desetero mladih različitih nacionalnosti u Apostolskoj nuncijaturi, veleposlanstvu Svete Stolice u Portugalu, gdje boravi tijekom svog pohoda toj zemlji.

Tijekom dopodneva je ispovjedio troje mladih i zatim se sastao s predstavnicima dobrotvornih udruga.

Papa se dotaknuo mnogih tema

Jorge Bergoglio se tijekom svog posjeta Portugalu, koji je najdulji posjet nekog pape toj zemlji, dotaknuo mnogih tema: ekologije, društvenih mreža, rata u Ukrajini, pedofilije.

Papa će u subotu ujutro otputovati u Fatimu, jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta u svijetu, a potom će predvoditi bdjenje u parku u Lisabonu na kojemu se očekuje milijun ljudi, rekli su organizatori.

Nakon Rio de Janeira (2013.), Krakova (2016.) i Paname (2019.), ovo je četvrti SDM u pontifikatu pape Franje koji je tijekom boravka u Portugalu bio dobro raspoložen i u dobroj formi, unatoč sve slabijem zdravlju. Od 2021. triput je bio u bolnici i sada se kreće u invalidskim kolicima ili uz pomoć štapa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.