Papa svojim posjetom ponovno spaja Kubu i SAD

EPA/Alejandro Ernesto

Papa Franjo završava u utorak posjet Kubi i putuje u SAD, simbolički spajajući dugogodišnje hladnoratovske suparnike koji su uz njegovu pomoć ove godine obnovili diplomatske odnose.

Popularni argentinski Papa zaključio je posjet misom u svetištu Gospe od Milosrđa u El Cobreu, najsvetijem kubanskom svetištu u podnožju planina Sierra Maestra u kojima su kubanski vođe Fidel i Raulo Castro 1959. pokrenuli svoju revoluciju.

 

  • Izbjegavajući otvorene političke poruke, papa Franjo (78) iskoristio je svoju treću i posljednju misu na Kubi da pozove na “revoluciju nježnosti” i obnovu vjere.

 

Pohvalio je također prethodne generacije Kubanaca što su sačuvale na životu katolički plamen. “Duša kubanskog naroda… formirana je u patnji i oskudici koji nisu mogli ugušiti vjeru”, rekao je. “Bake, majke i mnogi drugi… sačuvali su otvorenim malen prostor, malen kao sjemenka gorušice.”

“Poput Marije, Gospe od Milosrđa, želimo biti Crkva koja gradi mostove, ruši zidove, sije sjeme pomirbe”, dodao je.

Njegove riječi bile su važne za mnoge Kubance koji su proživjeli represiju katoličanstva nakon kubanske revolucije. Braća Castro, ateisti, ublažili su svoje stajalište od 1990-ih, a papa Franjo treći je Papa koji je posjetio Kubu u manje od 20 godina.

“Mi Kubanci počašćeni smo što su nas posjetila trojica Papa”, kazala je redovnica Francisca Bermudez. “Papin posjet uvijek je blagoslov.”

Gospu od Milosrđa, malu sliku Madone i Djeteta spašenu iz mora čudesno suhu prije četiri stoljeća, štuju svi Kubanci, uključujući pripadnike afro-kubanskih religija.

Papa je u El Cobreu u ponedjeljak navečer molio za pomirbu svih Kubanaca, u domovini i inozemstvu.

S Kube je od 1959. otišlo gotovo dva milijuna Kubanaca, a 1,3 milijuna trenutačno ih živi u inozemstvu, većinom u SAD-u.

Komentiraj