FaH

PAPA FRANJO: ‘U mislima sam s cijelim iračkim narodom’

Papa Franjo u nedjelju je pred desecima tisuća vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra govorio o sukobima i “hladnokrvno počinjenim ubojstvima” oko Mosula, pozvavši ih na molitvu za “budućnost punu sigurnosti, izmirenja i mira” u Iraku.

“U ovim dramatičnim trenucima, u mislima sam s cijelim iračkim narodom, osobitom sa stanovnicima grada Mosula”, rekao je argentinski Papa pred okupljenim vjernicima.

“Naše su duše šokirane vijestima o okrutnom nasilju koji se već predugo provodi nad nevinim stanovništvom – muslimanima, kršćanima i pripadnicima ostalih etničkih skupina i vjera”, kazao je Sveti Otac.

“Osobito me rastužuje kada čujem vijesti o hladnokrvnim ubojstvima počinjenima protiv sinova voljene zemlje, među kojima ima i djece. Takva nas okrutnost ostavlja bez riječi i tjera suze na oči”, rekao je Franjo.

Poručivši Iračanima da suosjeća s njima, Papa je objasnio da moli kako bi “Irak, unatoč tome što je teško pogođen, zadržao snagu i nadu da će krenuti prema sigurnijoj budućnosti, budućnosti izmirenja i budućnosti ispunjenoj mirom”.

Potom je oko 50.000 okupljenih na Trgu svetoga Petra pozvao da se u tišini i molitvi prisjete iračkoga naroda.

Iračke vojne snage u nedjelju su nastavile proboj prema Mosulu kako bi taj grad ponovno preuzele od džihadista Islamske države. Zbog nenadanog džihadističkog napada na Kirkuk, vojska je onamo morala poslati pojačanje.

Međunarodna zajednica i nevladine udruge zabrinute su za sudbinu civila koji su bili prisiljeni ostati u Mosulu.

Komentiraj