PAPA FRANJO REFORMATOR Olakšani postupci za za poništenje braka rimokatolika

Pixsell

Papa Franjo reformirao je teške postupke za poništenja braka rimokatolika, što je odluka koju su željno iščekivali mnogi parovi diljem svijeta koji su se rastali i zatim sklopili građanski brak.

Vatikan je priopćio u ponedjeljak da je Papa napisao dokument poznat kao Motu Proprio, latinski izraz koji u prijevodu znači “na vlastitu incijativu”, kojim se mijenja način na koji katolici dobivaju poništenje braka.

Detalji dokumenta, koji će pojednostavniti te postupke, bit će objavljeni u utorak na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu.

 

  • Poništenje braka je odluka da brak nije važeći prema crkvenim zakonima zbog toga što nedostaju neki preduvjeti, kao što su slobodna volja, psihološka zrelost i otvorenost za rađanje djece.

 

Rimokatolička Crkva ne priznaje razvod. Smatra se da su katolici koji se razvedu i zatim sklope građanski brak i dalje u braku s prvim supružnikom te da žive u grijehu. Oni se ne mogu pričestiti.

Novi postupci za poništenje braka uslijedili su nakon što je Papa prije godinu dana imenovao 11-člano povjerenstvo sastavljeno od odvjetnika i teologa da predlože reforme u tu svrhu. Vatikan je tada priopćio da želi pojednostaviti i istodobno očuvati načela nerazrješivosti braka.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]