PAPA FRANJO REFORMATOR Olakšani postupci za za poništenje braka rimokatolika

Autor:

Pixsell

Papa Franjo reformirao je teške postupke za poništenja braka rimokatolika, što je odluka koju su željno iščekivali mnogi parovi diljem svijeta koji su se rastali i zatim sklopili građanski brak.

Vatikan je priopćio u ponedjeljak da je Papa napisao dokument poznat kao Motu Proprio, latinski izraz koji u prijevodu znači “na vlastitu incijativu”, kojim se mijenja način na koji katolici dobivaju poništenje braka.

Detalji dokumenta, koji će pojednostavniti te postupke, bit će objavljeni u utorak na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu.

 

  • Poništenje braka je odluka da brak nije važeći prema crkvenim zakonima zbog toga što nedostaju neki preduvjeti, kao što su slobodna volja, psihološka zrelost i otvorenost za rađanje djece.

 

Rimokatolička Crkva ne priznaje razvod. Smatra se da su katolici koji se razvedu i zatim sklope građanski brak i dalje u braku s prvim supružnikom te da žive u grijehu. Oni se ne mogu pričestiti.

Novi postupci za poništenje braka uslijedili su nakon što je Papa prije godinu dana imenovao 11-člano povjerenstvo sastavljeno od odvjetnika i teologa da predlože reforme u tu svrhu. Vatikan je tada priopćio da želi pojednostaviti i istodobno očuvati načela nerazrješivosti braka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)