Papa Franjo poklonio se redovniku koji se hrvao s vragom

EPA/ANGELO CARCONI

Papa Franjo molio je u subotu ispred tijela jednog od najpopularnijih katoličkih svetaca, oca Pija, mističnog redovnika koji se, kažu, hrvao s vragom.

Bio je to prvi Franjin dolazak u San Giovanni Rotondo, gradić u brežuljkastom dijelu južne Italije, glavnoj postaji na talijanskom hodočasničkom putu koji povezuje mjesta u kojima su pokopani sveci.

Bradati kapucin, koji je živio i umro u tom gradu 1968. godine, imao je stigme, krvave rane poput Isusovih na rukama i nogama. Mnogi vjernici kažu i da je unaprijed znao što će mu ispovjediti.

Navodno je i krakovskom biskupu Karolu Wojytli sredinom 1960-ih rekao da će postati papa. Ivan Pavao II. će ga četrdesetak godna nakon toga proročanstva proglasiti svecem.

Biografi oca Pija kažu da se redovno hrvao s vragom u svojoj sobici u malenom samostanu koji je danas središnji dio velikog kompleksa koji prima više od milijun hodočasnika godišnje.

I Franjo se u subotu osvrnuo na to. “Njegova duša bila je izmučena. Osjećao je da na nju nasrće vrag”.

Po redovnicima, posljednja demonska borba zbila se 1964. kada su ga čuli kako zaziva u svojoj sobi.

Pronašli su ga na podu, s velikom ranom na čelu. Rekao im je da mu je vrag pokušao iskopati oči.

Pijevo tijelo ekshumirano je 2008. i djelomično rekonstruirano silikonskom maskom. Danas se čuva u staklenom lijesu s kontroliranom temperaturom.

Tisuće molitvenih skupina oca Pija postoji u svijetu i mnoge redovno dolaze u San Giovanni Rotondo. Njegova slava kao mistika razvila se u prvoj polovini 20. stoljeća, a gradić se širio s njom, pretvorivši hodočašća u srce svoga gospodarstva. Nekadašnji pašnjaci sada su prepuni hotela. Suveniri, od jeftinih privjesaka s likom oca Pija do njegovih kipova u prirodnoj veličini, prodaju se posvuda.

Komentiraj