PAPA FRANJO: “Migranti su simbol svih isključenih”

Migranti su prije svega ljudi, “simbol svih isključenih iz društva”, upozorio je papa Franjo u ponedjeljak dok je predvodio misu u Bazilici svetog Petra, na šestu obljetnicu njegovog posjeta Lampedusi.

U nazočnosti 250 uzvanika, migranata i spasioca, on je naglasio tijekom propovijedi nužnost pružanja pomoći najslabijima i najranjivijima.

“Migranti su prije svega ljudi”, inzistirao je Papa nazvavši ih “simbolom svih isključenih iz društva”.

“To su osobe. Oni ne predstavljaju samo društvene i migracijske probleme. Oni nisu samo migranti”, rekao je.

“Oni prevareni i napušteni umiru u pustinji, mučeni i zlostavljani u izbjegličkim logorima, oni posljednji prkose morskim valovima, napušteni su predugo u izbjegličkim logorima da bi to bio privremeni smještaj”, nabrajao je papa Franjo.

Osmog srpnja 2013., četiri mjeseca nakon što je postao Papom, ali prije masovnih valova i velikih brodoloma između 2013.-2017. papa Franjo je doputovao na mali talijanski otočić između Libije i Sicilije  kako bi upozorio na “sveopću ravnodušnost prema migrantima”.

Od tada on neprestano upućuje pozive na pomoć migrantima koji bježe od ratova i bijede i podsjeća države na njihove obveze prihvaćanja i uključivanja stranaca.

“Nažalost, na periferijama naših gradova žive isključene, marginalizirane, potlačene, diskriminirane, zlostavljane, iskorištavane, napuštene, siromašne osobe koje pate”, istaknuo je papa Franjo u ponedjeljak.

Komentiraj