Papa Franjo: “Dopustite meni, jednome starcu, da s vama mladima podijelim san koji u sebi nosim”

Autor:

epa10787104 Pope Francis (C) celebrates a Holy Mass on the last day of World Youth Day (WYD) at Parque Tejo in Lisbon, Portugal, 06 August 2023. The Pontiff is in Portugal on the occasion of World Youth Day (WYD), one of the main events of the Church that gathers the Pope with youngsters from around the world.  EPA/INACIO ROSA / POOL

EPA/INACIO ROSA / POOL

Papa Franjo zatvorio je u nedjelju međunarodni susret katoličke mladeži velikom misom na otvorenom, kazavši među ostalim da mu je san mir u svijetu, posebno kada je posrijedi Ukrajina.

Završnoj misi održanoj u parku uz rijeku u portugalskoj prijestolnici prisustvovalo je oko milijun i pol vjernika, objavio je Vatikan, pozivajući se na informacije lokalnih vlasti. Mnogi su vjernici prespavali na otvorenom jer su u subotu navečer ondje sudjelovali u bdijenju koje je predvodio Papa.

U govoru održanom nakon mise 86-godišnji Franjo je pozvao mlade da iskustva sa šestodnevnog okupljanja ponesu kući i primijene ih u svakodnevnom životu.

“Dragi prijatelji, dopustite meni, jednome starcu, da s vama mladima podijelim san koji u sebi nosim – a to je san o miru, san o mladima koji mole za mir, koji žive u miru i grade mirnu budućnost”, rekao je Sveti Otac.

“Dok se budete vraćali svojim domovima molim vas da nastavite moliti za mir. Štoviše, upravo ste vi znak mira za ovaj svijet, jer pokazujete da različite nacionalnosti, jezici i povijest mogu ujediniti ljude umjesto da ih dijele. Vi ste nada jednoga drugačijeg svijeta”, poručio je.

Zamolio ih je da misle i na one mlade ljude koji nisu mogli prisustvovati događaju zbog brojnih oružanih sukoba i ratova u svijetu.

“Razmišljajući o ovome događaju osjećam golemu tugu zbog voljene Ukrajine, koja i dalje jako pati”.

Franjo se u nedjelju navečer vraća u Rim, a prethodno je zahvalio svim volonterima koji su sudjelovali u obilježavanju Svjetskoga dana mladih.

Sastao se i s petnaesteročlanim izaslanstvom mladih Ukrajinaca.

Na nedjeljnoj misi koncelebriralo je 700 biskupa i 10.000 svećenika, koji su pomogli u pričesti mnoštva vjernika.

Papa je najavio da će se sljedeći Svjetski dan mladih održati 2027. godine u Seulu u Južnoj Koreji.

Jedna od stalnih tema za vrijeme boravka pape Franje u Portugalu bili su društveni mediji i njihov potencijalno negativan učinak na mlade.

U porukama i govorima održanim protekli tjedan Sveti Otac ih je pozvao da se čuvaju lažne sreće koja na njih vreba u virtualnom svijetu.

Papin posjet Portugalu održan je u sjeni izvještaja portugalske komisije otprije šest mjeseci prema kojemu su svećenici u toj zemlji više od 70 godina seksualno zlostavljali najmanje 4815 maloljetnika.

Riječ je o tek jednom u nizu sličnih izvještaja iz raznih dijelova svijeta koji su u posljednjih nekoliko godina pridonijeli da se razotkrije svećeničko seksualno zlostavljanje maloljetnika i koji su uzdrmali Katoličku Crkvu.

Franjo je u srijedu rekao da je Crkvi potrebno “ponizno i trajno pročišćenje” kako bi se uspjela nositi s “mučnim kricima” žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja. Istog se dana privatno susreo s 13 žrtava.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.