arhiva Šanka

PANKERI ŠANK!? UOČI KONCERTA U TVORNICI “Rock je postao podoban”

Za njih kažu da je jedna od najvažnijih glazbenih skupina nove generacije koja je u samo pet godina od anonimne grupe postala hvaljeni punk bend u Hrvatskoj i regiji.Objavili su četiri albuma, a posljednji “Naša stvar” promovirat će u subotu, 23. svibnja, u Tvornici kulture. Jedan od članova Alen Rakić za Nacional je objasnio zašto je Šank?! u svega pet godina dospio među najpoznatije domaće grupe žanra. “Nije bilo čarobne formule. Imamo iskreni i sirovi pristup, što je kontra autocenzuri i umatanju u šarene papiriće koji su, nažalost, odlika hrvatske scene. Rock scena je postala podobna i važno joj je što drugi misle o njoj. Važno je biti politički korektan, a kroz pretjeranu korektnost zapravo postaješ iznimno nekorektan. Ljudi su očito siti toga. Druga stvar koja nam je pomogla je definitivno internet”, rekao je Rakić.

Svoja četiri albuma darovali su publici putem besplatnog downloada, a najnoviji “Naša stvar” je skinut u sedam dana više od 2000 puta. “Glazbena industrija ide pogrešnim smjerom i događaju se apsurdi da bend sa singlom koji je broj jedan na svim postajama ne može prodati 20 karata. U isto vrijeme underground bendovi rade koncerte i festivale koje posjećuju tisuće ljudi”, kaže Rakić.

  • Za njih kažu da je jedna od najvažnijih glazbenih skupina nove generacije koja je u samo pet godina od anonimne grupe postala hvaljeni punk bend u Hrvatskoj i regiji
  • Objavili su četiri albuma, a posljednji “Naša stvar” promovirat će u subotu, 23. svibnja, u Tvornici kulture

Punk je tijekom godina postao i svojevrsni pokret otpora, iako je počeo krajem 70-ih kao otpor establishmentu, nudeći kaos i anarhiju kao protutežu britanskom društvu. “Punk scena više nije izričita kao nekad. Sve je manje onih koji glazbom žele mijenjati svijet. Ako spominjemo borbu, onda ona u punku uvijek ide kontra sistema. Danas je prijezir usmjeren prema kapitalističkoj devoluciji mozgova. Uspjeli su napraviti od nas krdo bedaka koji dok vire u tuđu spavaću sobu, ne primjećuju da netko viri u njihov novčanik”, tvrdi Rakić.

Komentiraj