Paneuropska unija poziva na ustavne promjene u BiH

Autor:

Mostar, 12.2.2016 - Najsuvremeniji granièni prijelaz BiH s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom, otvoren je u petak u mjestu Bijaèa kod Ljubuškog, u koji je investirano 9,6 milijuna eura, od èega je najveæi iznos izdvojila Europska unija. 
foto HINA/ FENA/ Emanuel Soca/ ua

Bosna i Hercegovina nužno treba ustavne i gospodarske promjene, a Paneuropska unija u subotu je pozvala sve parlamentarne stranke u BiH da zajednički rade kako bi se one i provele u cilju uspostave stabilnog okvira za funkcioniranje države uz razvnomjeran razvitak svih njenih dijelova.

Na kraju dvodnevnog zasjedanja Paneuropske unije održanog u Bihaću kojega je upriličio bosanskohercegovački ogranak te organizacije uz sudjelovaje predstavnika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Crne Gore usvojena je deklaracija u kojoj se ističe kako su ustavne promjene u BiH nužne jer ta zemlja sa sadašnjim ustrojem nije ni pravedna ni funkcionalna.

U raspravi koja je prethodila usvajanju deklaracije sudjelovali su i predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terenoire, hrvatski ministar obrazovanja i znanosti  i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić, europarlamentarac Tonino Picula, bivša zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark,

U deklaraciji se navodi kako bi ustavne promjene morale biti provedene uz ugradnju načela supsidijarnosti te uz redefiniranje ovlasti u vršenju javnih poslova općinskih, županijskih, entitetsih i državne razine vlasti.

Paneuropska unija pozdravila je nastavak procesa europskih integracija BiH no u deklaraciji su upozorili kako to nije tek tehničko pitanje ispunjavanja upitnika radi odobravanja kandidatskog statusa nego i  proces promjena razmišljanja i ponašanja kojega su opisali kao “revoluciju”.

“Treba prestati s korištenjem procesa europskih integracija u dnevnopolitičke svrhe i uhvatiti se u koštac s izazovima koje on donosi jer je i najmanji napredak u tom procesu korak bliće funkcionalnoj državi”, stoji u deklaraciji.

Kao ključne zapreke BiH na europskom putu označeni su kriminal, korupcija i pokušaji političkog utjecaja na pravosuđe te je upućen apel da se očuva neovisnost pravosudnog sustava te ojača intergritet nositelja pravosudnih funkcija.

Od predstavnika međunarodne zajednice a posebice EU u BiH Paneuropska unija zatražila je da se snažnije uključe u unutarnje procese u toj zemlji i pomognu joj svojim posredovanjem a njima kao i bosanskohercegovačkim političarima uputila je poziv da osude “sve češće pozive na prekrajanje granica na jugoistoku Europe” uz ocjenu kako takvi postupci destruktivno djeluju i na proces europskih integracija kao i na stabilnost regije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)