Pametne kuće po principu ‘ključ u ruke’ za održivo i inovativno stanovanje

Autor:

Novo izdanje Modular Homes Expoa, jedne od najiščekivanijih izložbi u građevinskom sektoru, od 19. do 21. travnja u zagrebačkoj Areni donosi najnovije trendove montažne i modularne gradnje

Trend modularne i montažne gradnje “ključ u ruke” pokazuje se kao svijetla točka u izazovnom okruženju građevinske industrije, nudeći brza, ekonomična i održiva rješenja za građevinske projekte diljem svijeta. Ove inovativne tehnologije ne samo da nude bržu izgradnju i ekonomičnija rješenja za građevinske projekte, već i naglašavaju važnost održivog pristupa gradnji. Očekuje se da će daljnji razvoj ovih tehnologija donijeti još naprednije i efikasnije procese gradnje, što će značajno utjecati na oporavak i daljnji prosperitet građevinske industrije u godinama koje dolaze. Ovaj trend nije samo privremen odgovor na izazove, već predstavlja transformaciju cijele industrije prema održivijem, efikasnijem i naprednijem pristupu gradnji.

Modularni i montažni sistemi omogućuju bržu i ekonomičniju izgradnju, što je ključno u trenucima kada su cijene materijala i radne snage visoke, a vrijeme izgradnje presudno. Jedan od značajnih faktora koji potiču ovaj trend je potražnja tržišta.

Kvadrata nedostaje u svakom sektoru. Kupci sve više cijene brzinu izgradnje kako bi što prije mogli koristiti ili iznajmljivati svoje nekretnine. Osim toga, u slučajevima hitnih situacija poput obnove nakon prirodnih katastrofa, montažna i modularna gradnja mogu biti od vitalne važnosti za brzi oporavak zajednice.

FOTO: Modular Homes Expo

Montažna gradnja uključuje proizvodnju dijelova unaprijed u kontroliranim tvorničkim uvjetima koji se potom slažu na gradilištu, dok modularna gradnja unaprijed priprema cijele module koji se mogu brzo spojiti na gradilištu. Razlika je u stupnju pripreme objekta izvan gradilišta.Ovi pristupi omogućuju značajnu uštedu vremena u usporedbi s tradicionalnim metodama gradnje, često smanjujući vrijeme izgradnje za više od 50%.

Stoga ni ne čudi da je prošle godine Modular Homes Expo, održan u zagrebačkoj Areni, privukao nevjerojatnih 30 tisuća posjetitelja i pokazao nove trendove u gradnji, na koje je tržište spremno odgovorilo. Ove se godine novo izdanje održava na istome mjestu, i to od 19. do 21. travnja, a očekuje se da će izložbu modularnih i montažnih objekata, prvu takve vrste u Europi, obići 50.000 posjetitelja. Modular Homes Expo je u svojoj prvoj godini pokazao da se već sada događa kompletna revolucija u graditeljstvu. Vrijeme je postalo najznačajniji resurs, i vrijeme kao odgovor proizvelo je dva trenda koja su potpuno promijenila strukturu građevinske industrije, a to su gradnja izvan gradilišta i ključ u ruke. Već na prvom Expou su srušene brojne dogme, održano je i 14 stručnih panela. Novo izdanje će biti veće, ali i donijeti brojne inovacije: moći će se kupiti veliki broj izložbenih primjeraka, a posjetitelji će imati priliku i ostaviti specifikacije primjeraka kakve žele vidjeti i kupiti po atraktivnoj izložbenoj cijeni kao gotovo rješenje već sljedeće godine.

Industrija građevinskih materijala također je reagirala na ovu (r)evoluciju u graditeljstvu, prilagođavajući svoje proizvode kako bi odgovarali potrebama montažne i modularne gradnje. Ova prilagodba uključuje razvoj lakših, ali čvrstih materijala koji olakšavaju transport i montažu te integraciju inovativnih rješenja poput pametnih sustava za energiju i komunikaciju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.